Punjene rolovane tikvice u bešamel sosu: Recept za ručak kojem niko neće odoleti
Jela od tikvica omiljena su na našim prostorima. Ovo lagano letnje povrće neutralnog ukusa odlično se kombinujte sa svim vrstama mesa, kao i drugim povrćem, sirevima i sosovima.
Punjene tikvice odavno su kulinarski klasik, a rolovane punjene tikvice u bešamel sosu je recept koji ćete, verujemo, kad ga jednom probate često praviti.
Neodoljivi spoj tikvica, mesa, luka i paradajza sa kremastim sosom i pikantnim začinima biće pravi praznik za vaša nepca.
Sastojci:
- 200 g tikvica
- 400 g mlevenog junećeg mesa
- 100 g slaninice
- 3 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 jaja
- litar soka od paradajza ili 3 veća sveža paradajza
- 400 ml mleka
- 1 kašika brašna
- 50 g putera
- so, biber, suvi biljni začin, peršunov list
Priprema:
Tikvice dobro operite i pilerom ih isecite na tanke šnite. Ređajte tikvice u neku dublju posudu, svaku malo posolite, pa ostavite da odstoje 20 minuta da se ocede od viška tečnosti.
Očistite crni i beli luk, pa ih sitno iseckajte. Iseckajte i slaninicu i stavite je sa strane.
Dok čekate da se tikvice ocede, u šerpu ili dublji tiganj sipajte ulje, zagrejte na srednje jakoj vatri, pa dodajte luk i izdinstajte ga tako da postane stalast. Potom dodajte mleveno meso i slaninicu, pa dinstajte dok meso ne dobije svetlu boju, a onda skinite posudu sa ringle.
Kad se meso prohladi, dodajte dva jaja, malo bibera, kao i so i suvi začin po ukusu. Sve lepo sjedinite.
Na svaku šnitu tikvice stavite dve kašike fila od mesa, pa zarolajte i spustite u vatrostalnu posudu ili pekač. Između urolanih punjenih tikvica sipajte sok od paradajza ili sitno isečen svež paradajz.
Stavite posudu sa tikvicama u rernu zagrejanu na 200 stepeni i poklopljeno kuvajte oko sat vremena.
Dok se tikvice krčkaju u rerni, napravite bešamel sos. Najpre skuvajte mleko i ostavite ga da se prohladi. U drugu šerpu stavite puter, pa ga rastopite na tihoj vatri. Zatim dodajte brašno i lagano ga sjedinite sa puterom, pa sipajte malo po malo mleka i lagano mešajte tako da se ne stvore grudvice. Na kraju dodajte biber i so u sos, pa skinite šerpu sa ringle.
Dok se bešamel sos skuva i malčice prohladi, dotle će tikvice biti gotove. Izvadite posudu sa tikvicama iz rerne, prelijte ih bešamelom, pa ih vratite u rernu da se ukusi lepo povežu.
Po želji, tikvice pospite sveže iseckanim peršunovim listom. Možete ih služiti i u toploj i u hladnoj verziji, uz pavlaku ili grčki jogurt.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Moja Jela: Recept za ukusnu cicvaru
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Biljana
Iz licnog iskustva sa mog pocetka bavljenja kuhinjskim carolijama i prvog koriscenja vatrostalne cinije, jedan savet mladim domacicana - Vatrostalna cinija se ubacuje u hladnu rernu pa se postepeno zagreva do zeljene temperature, u suprotnom ako je ubacite u vec zagrejanu rernu na 200 stepeni puci ce i iscurece sadrzaj....
Podelite komentar