Zapečena boranija sa mesom: Recept za ručak koji će voleti i deca

  • 0

Većina domaćica izbegava da priprema boraniju, jer ovo mahunasto povrće nije omiljeno svim članovima porodice.

Boraniju najčešće izbegavaju deca, ali ako je pripremite po ovom receptu, bićete iznenađeni, jer će i mališani uživati u obroku.

Sastojci:

  • 1 kg boranije (zelene ili žute)
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 2 veća paradajza
  • 400 g junećeg mesa
  • 500 ml mleka
  • 180 ml pavlake
  • 3 jajeta
  • so
  • biber
  • suvi začin
  • sveže lišće peršuna
  • ulje za dinstanje

Priprema:

Boraniju operite i očistite, pa svaku mahunu presecite na tri dela.

Očistite crni i beli luk i sitno ih iseckajte. Oljuštite šargarepu, pa i nju iseckajte. Paradajz dobro operite, pa ga iseckajte na kockice.

U šerpu sipajte malo ulja, pa kad se zagreje spustite crni luk i dinstajte. Posle pet minuta dodajte beli luk, šargarepu, paradajz i boraniju, sipajte malo vode i nastavite da dinstate na srednje jakoj vatri dok povrće ne omekša.

Juneće meso iseckajte na kockice, pa ga skuvajte u zasebnoj posudi i procedite.

U vatrostalnu posudu ili zemljani pekač sipajte malo ulja, dodajte dinstanu boraniju sa povrćem, kao i meso, pa ravnomerno rasporedite jelo po posudi.

Umutite jaja, mleko i pavlaku, dodajte biber, so, suvi začin i iseckan peršunov list, pa sve dobro sjedinite i prelijte preko boranije.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata poklopljeno. Posle pola sata skinite poklopac i ostavite ručak da se krčka u rerni još petnaestak minuta.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moja Jela: Tradicionalna bosanska kvrguša

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti