Zapečena boranija sa mesom: Recept za ručak koji će voleti i deca
Većina domaćica izbegava da priprema boraniju, jer ovo mahunasto povrće nije omiljeno svim članovima porodice.
Boraniju najčešće izbegavaju deca, ali ako je pripremite po ovom receptu, bićete iznenađeni, jer će i mališani uživati u obroku.
Sastojci:
- 1 kg boranije (zelene ili žute)
- 2 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 šargarepe
- 2 veća paradajza
- 400 g junećeg mesa
- 500 ml mleka
- 180 ml pavlake
- 3 jajeta
- so
- biber
- suvi začin
- sveže lišće peršuna
- ulje za dinstanje
Priprema:
Boraniju operite i očistite, pa svaku mahunu presecite na tri dela.
Očistite crni i beli luk i sitno ih iseckajte. Oljuštite šargarepu, pa i nju iseckajte. Paradajz dobro operite, pa ga iseckajte na kockice.
U šerpu sipajte malo ulja, pa kad se zagreje spustite crni luk i dinstajte. Posle pet minuta dodajte beli luk, šargarepu, paradajz i boraniju, sipajte malo vode i nastavite da dinstate na srednje jakoj vatri dok povrće ne omekša.
Juneće meso iseckajte na kockice, pa ga skuvajte u zasebnoj posudi i procedite.
U vatrostalnu posudu ili zemljani pekač sipajte malo ulja, dodajte dinstanu boraniju sa povrćem, kao i meso, pa ravnomerno rasporedite jelo po posudi.
Umutite jaja, mleko i pavlaku, dodajte biber, so, suvi začin i iseckan peršunov list, pa sve dobro sjedinite i prelijte preko boranije.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata poklopljeno. Posle pola sata skinite poklopac i ostavite ručak da se krčka u rerni još petnaestak minuta.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Moja Jela: Tradicionalna bosanska kvrguša
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.