• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Puding od šargarepe: Južnoazijska poslastica po ukusu liči na alvu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Napravite neodoljivu poslasticu koja će sve oduševiti

  • 0
šargarepa, alva od šargarepe Foto: Shutterstock

Preporuka je da se tokom leta jede što više voća i povrća, između ostalog i šargarepa.

Mnogi je ne vole kuvanu, ali ako je pripremite na malo drugačiji način, sigurno će vam se dopasti.

U pitanju je puding od ovog povrća na način kako ga spremaju na jugu Azije. Ukusa je sličnog kao naša alva, ali je tekstura drugačija, što ne menja situaciju.

Sastojci:

  • 500 g šargarepe
  • 6 mahuna kardamoma
  • prstohvat cimeta
  • 1 kašika ši putera
  • 250 ml bademovog mleka
  • 50 g braon šećera
  • 50 g belog šećera
  • 1 šaka suvog grožđa
  • 1 šaka badema
  • 20 g mleka u prahu (opciono)
  • prstohvat šafrana (opciono)
  • 4 karanfilića (opciono)

Priprema:

Kardamomu uklonite semenke i nežno ga izgnječite. Na ši puteru ga propržite na jakoj vatri oko minut dok ne pusti aromu.

Šargarepu oljuštite i krupno izrendajte, pa je sa solju dodajte u tiganj. Smanjite temperaturu ringle i mešajte dok se ne sjedini oko pet minuta. Posle toga pojačajte ringlu i pržite još 10 minuta dok šargarepa ne postane suva.

Sipajte mleko, pa i šafran koji će dati crvenkastu boju. Smanjite vatru i dinstajte sve uz stalno mešanje dok tečnost ne ispari oko 20 minuta. Ubacite šećer i suvo grožđe i nastavite da pržite dok se ne zgusne.

Možete dodati mleko u prahu za bogatiji ukus. Kuvajte oko minut pa ubacite bademe. Možete i po vrhu posuti kokos.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Korisnici narodne kuhinje u Severnoj Mitrovici u strahu od kosovske policije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti