Preporuka je da se tokom leta jede što više voća i povrća, između ostalog i šargarepa.
Mnogi je ne vole kuvanu, ali ako je pripremite na malo drugačiji način, sigurno će vam se dopasti.
U pitanju je puding od ovog povrća na način kako ga spremaju na jugu Azije. Ukusa je sličnog kao naša alva, ali je tekstura drugačija, što ne menja situaciju.
Sastojci:
- 500 g šargarepe
- 6 mahuna kardamoma
- prstohvat cimeta
- 1 kašika ši putera
- 250 ml bademovog mleka
- 50 g braon šećera
- 50 g belog šećera
- 1 šaka suvog grožđa
- 1 šaka badema
- 20 g mleka u prahu (opciono)
- prstohvat šafrana (opciono)
- 4 karanfilića (opciono)
Priprema:
Kardamomu uklonite semenke i nežno ga izgnječite. Na ši puteru ga propržite na jakoj vatri oko minut dok ne pusti aromu.
Šargarepu oljuštite i krupno izrendajte, pa je sa solju dodajte u tiganj. Smanjite temperaturu ringle i mešajte dok se ne sjedini oko pet minuta. Posle toga pojačajte ringlu i pržite još 10 minuta dok šargarepa ne postane suva.
Sipajte mleko, pa i šafran koji će dati crvenkastu boju. Smanjite vatru i dinstajte sve uz stalno mešanje dok tečnost ne ispari oko 20 minuta. Ubacite šećer i suvo grožđe i nastavite da pržite dok se ne zgusne.
Možete dodati mleko u prahu za bogatiji ukus. Kuvajte oko minut pa ubacite bademe. Možete i po vrhu posuti kokos.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Korisnici narodne kuhinje u Severnoj Mitrovici u strahu od kosovske policije
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.