• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Čokoladna rapsodija iz Švedske: Kladkaka je ukusna i neuredna torta koja se brzo sprema

Vreme čitanja: oko 1 min.

Neće vam biti potrebno mnogo "alata" u njenoj pripremi

  • 0
Kladkaka, švedska torta, poslastica, čokoladna torta, desert Foto: Shutterstock/iuliia_n

Kladkaka je švedska čokoladna torta poznata i kao lepljiva torta. Lako se sprema i gotova je za manje od 30 minuta, savršena je da brzo rešite želju za čokoladom bez previše napora ili kuhinjske opreme.

Recept je veoma jednostavan i priprema je osnovna. Ono što je toliko posebno u vezi sa njom je jedinstvena tekstura.

Ime potiče od švedske reči "kladdig" što znači lepljiv, neuredan. Spolja deluje uobičajeno, ali kad je isečete, primetićete zašto nosi taj naziv.

Sastojci:

  • 350 g šećera
  • 150 g putera
  • 3 jajeta
  • 120 g brašna
  • 45 g kakao praha
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1/2 kašičice soli

Priprema:

U činiji viljuškom umutite jaja, šećer, ekstrakt vanile i so sve dok smesa ne postane homogena.

Prosejte brašno i kakao prah, pa ubacite u smesu sa jajima i nastavite da mešate ručno.

Otopite puter i sipajte u smesu. Mešajte dok ne postane ujednačena i nemojte pretugo mešati.

Smesu sipajte u kalup za tortu koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite do 20 minuta na 200 stepeni ili dok stranice torte ne budu čvrste, a sredina mekana.

Izvadite kladkaku i ostavite je da odstoji oko pet minuta pre nego što je izvadite iz kalupa.

Možete je prilikom posluživanja ukrasiti kuglom sladoleda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Slana šarena torta bez pečenja: Postaće vam omiljena

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti