Kvasac - Superheroj dobrog ukusa!

  • 0

Odabirom specifičnih sojeva i razvojem tehnika uzgoja, kvasac može imati čitav niz različitih primena. Koristi se u dodacima ishrani i začinima zbog svojih senzornih, nutritivnih i specifičnih zdravstvenih prednosti. Njegovo prirodno obilje hranljivim materijama i bogatstvo ukusa doprinosi našem opštem blagostanju.

Bogatsvo hranljivim materijama

Kvasac pripada porodici gljivica. Sve vrste kvasca mogu se konzumirati u vegetarijanskoj i veganskoj ishrani. Biljnu hranu nije jednostavno izbalansirati da bi se obezbedile sve esencijalne aminokiseline sadržane u proteinima animalnog porekla (jaja, mleko, meso...). Kvasac sadrži sve esencijalne aminokiseline koje se prirodno nalaze i u proteinima životinjskog porekla, ali obzirom da pripada familiji gljivica, apsolutno je pogodan za korišćenje u veganskoj ishrani.

Lesaffre Foto: Promo

Kvasac je jednoćelijska gljivica koja prirodno raste u zemljištu i na biljkama. Divlji, prirodni kvasac je svuda – u vazduhu koji udišemo, na kori drveća, na lišću... Zanimljivo je da je kvasac prvo pripitomljeno živo biće u istoriji! Kvasac je ključni sastojak fermentacije i prirodno se nalazi na plodovima različitih biljaka. Fermentacija ili vrenje je proces koji omogućava da komad testa postane dobro narasla vekna hleba. U nedostatku vazduha, ćelije kvasca previru šećere, stvarajući ugljen-dioksid i alkohol.

Različiti sojevi kvasca mogu se koristiti za pravljenje piva, vina, pa čak i goriva na bazi etanola! Ono što kvasac čini tako posebnim je njegova sposobnost da sastojke, pre svega ugljene hidrate, iz brašna, voća i drugih sirovina pretvori u nešto živo i penušavo!

Lesaffre Foto: Promo

Kvasac kao "superhrana"

Svež kvasac ima izuzetan nutritivan sastav. Dijetska vlakna, proteini, obilje B vitamina i minerala... Takođe, bogat je kalcijumom i magnezijumom. Posebna korist kvasca su njegova probiotska svojstva. Ćelije kvasca su živi mikroorganizmi, poput probiotičkih bakterija. Neki sojevi kvasca su probiotici i imaju blagotvorno dejstvo na mikrofloru creva. Probiotski kvasac može biti svež ili suv bez promene njegovih svojstava.

Termin "superhrana" je u trendu i često je korišćen od strane ljudi koji su strastveni pobornici zdrave hrane i ishrane. Međutim, ne postoji zvanično prihvaćena definicija ni naučna osnova za određivanje pomenutog termina. Najvažnije je da zadržimo raznovrsnost u našoj ishrani tako što ćemo se odlučiti za obroke koji su i izbalansirani i ukusni.

Kvasac obezbeđuje vitamine, minerale, vlakna i proteine. Sa svim ovim svojstvima, možemo razmišljati o kvascu kao o super hrani. Zaista, kvasac može pomoći u stvaranju "super tanjira" punog različitih zdravih, izbalansiranih i ukusnih namirnica na dnevnoj bazi i dugoročno, daleko duže od prolaznog trenda.

#poweredbyyeast

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ona ne ćuti: Emilija Stanojević je trpela strašno nasilje od muža, sve dok ga ćerka nije prijavila

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti