Ideja za ručak: Spremite pravi gurmanski gulaš od junećeg i svinjskog mesa u kotliću
Ima mnogo recepata za gulaš, ali na koji god način da ga spremate, složićete se, uvek je najukusniji onaj koji je kuvan - u kotliću.
Iskoristite poslednje lepe dane, raspalite vatru, spremite kotlić i pozovite društvo na ručak da uživate zajedno u druženju, hrani i jesenjem suncu.
Sastojci:
(za 6 osoba)
- 800 g junetine
- 800 g svinjetine
- svinjski papci (ili rep), tri manja ili dva veća
- svinjsko srce, jedno veće ili dva manja
- veza zeleni
- oko 1 kg crnog luka
- 3-4 čena belog luka
- jedna cela crvena sušena ljuta prpika
- 3 decilitra belog vina
- 7 dl soka od paradajza
- so i biber (prema ukusu)
- tucana paprika (prema ukusu)
- lovorov list (5-6 komada)
- suvi biljni začin (prema ukusu)
- mast ili ulje (kašika, dve)
Priprema
Pripremite drva ili gorionik za kuvanje napolju. Pređite na pripremu.
Iseckajte sitno crni luk na kockice i ostavite sa strane.
Potom isecite krupnije beli luk i šargarepu i peršun i takođe ostavite sa strane.
Meso isecite na kockice i odvojte u posebne posude junetinu i svinjetinu. Dobro očistite papke i isecite na četvrtine, a potom srca isecite na kockice.
Postavite kotlić na veoma laganu vatru. Stavite dovoljno masti ili ulja i stavite crni luk da se tiho dinsta. Kada dobije karamel-boju, dodajte zelen i beli luk i pojačajte vatru.
Kad je sve dinstano, stavite u kotlić junetinu, dobro promešajte, i kada počne da se dinsta, dodajte svinjetinu i papke.
Nalijte vodu u kotlić da jelo ogrezne, a potom i belo vino. Dospite sve začine i pustite sve da proključa.
Kada gulaš provri, dodajte iseckana srca i kuvani paradajz i, ukoliko volite ljuto, sušenu papriku.
Od ovog momenta održavajte vatru dovoljno da gulaš lagano vri, periodično ga promešajte, a kako predlažu pravi majstori, s vremena na vreme umesto mešanja samo zarotirajte kotlić oko lanca.
Gotovo je kada postane kremast i ostavlja utisak kao da se "lepi". Probajte još jednom da se uverite da je sve dobro začinjeno i slano. Kad procenite da je gotovo, skinite kotlić sa vatre i ostavite ga sa strane nekoliko minuta da "diše".
Gulaš možete da poslužite klot ili sa testeninom ili pire-krompirom. Vino je uvek dobra ideja.
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Moja Jela: Recept za ukusnu cicvaru
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Oki
Ako može gulaš sa parizerom za meso se nema para......ubacićemo govedju kocku da miriše
Podelite komentar