![slatko od peruanskih jagoda slatko od peruanskih jagoda](https://xdn.tf.rs/2023/10/13/3854986216994546155659958418923205242696813n-670x447.jpg?ver=192467)
Slatko od peruanske jagode u okolini Vranja: Veneta ima odličan recept
Biljka poreklom iz Južne Amerike uspeva i na jugu Srbije, a domišljate žene sa ovih prostora već su joj našle namenu.
Na prvi pogled deluje da je to slatko od belog grožđa ili sitnog paradajza, ali nije. Reč je o peruanskoj jagodi ili fizalisufaza.
Fizalis je biljka poreklom iz Perua, Ekvadora i Kolumbije već dugi niz godina zauzima mesto i na našem podneblju, te je često u primeni i u našim domovima, počinje priču Veneta Cvetković iz Vlasa kod Vranja.
- Postoji na stotinu varijeteta ove biljke, neke su jestive neke i ne, kod nas je u upotrebi peruanski fizalis koji se gaji na našem podneblju već dugi niz godina. Gaji se iz semena ili rasada. Ja lično nemam ovu biljku, meni je majka dala plodove, a njoj je pak komšinica dala rasad, tako da ne znam kako je dospela ovde kod nas. Ali vidim na mrežama, da ljudi prodaju plodove i rasad, što znači da njen ukus, hranjiva i lekovita svojstva odgovaraju mnogima - smatra Veneta.
Očigledno je plod koji liči na zrncad grožđa bio inspiracija da ovdašnje domaćice od njega krenu da prave slatko. Veneta je jedna od njih.
- Slatko se pravi na isti način kao i druga slatka. Na kilogram voća ide kilogram šećera i 150 mililitara vode. Kada se u široj šerpi šećer i voda otope, dodaje se voće i kuva na srednjoj vatri, uz skidanje pene. Nakon 45 minuta do sat vremena, dodaju se kolutovi limuna, slatko se skida sa vatre, poklopi se mokrom krpom, ostavi da prenoći i odstoji 24 časa u šerpi. Nakon toga se sipa u čiste i sterilisane tegle, zatvori poklopcima i odloži na tamnom i hladnom mestu - pojašnjava Veneta.
Peruanska jagoda je jednogodišnja biljka. U odnosu na klimu i zemljište ima slične potrebe kao i paradajz, tako da se može direktno posejati ili odgajiti iz rasada početkom maja. Fizalis neprekidno cveta od proleća do jeseni. Cvet je žuto-crn.
Ima mnogobrojna lekovita svojstva i upravo se plod ove biljke smatra za jednu od najlekovitijih kada se jede sirov i zreo. Bogat je proteinima, vitaminima C, B1, B2, B6, B12, vitaminom A kao i beta karotenom. Sadrži brojne bioaktivne sastojke među kojima alkaloide i flavonoide koji imaju umirujuće dejstvo.
Zahvaljujući svom sastavu fizalis se u medicini koristi kao veoma moćan antioksidant.
(Telegraf.rs/S.T.)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Nakon ovog videa jagode ćete prati samo ovako i nikako drugačije
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Lik
Babino slatko ne znaju da spreme ali peruansku jagodu znaju
Podelite komentar