• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Slatko od peruanske jagode u okolini Vranja: Veneta ima odličan recept

Vreme čitanja: oko 2 min.

Peruanska jagoda je jednogodišnja biljka. U odnosu na klimu i zemljište ima slične potrebe kao i paradajz, tako da se može direktno posejati ili odgajiti iz rasada početkom maja

  • 1
slatko od peruanskih jagoda Foto: Privatna arhiva

Biljka poreklom iz Južne Amerike uspeva i na jugu Srbije, a domišljate žene sa ovih prostora već su joj našle namenu.

Na prvi pogled deluje da je to slatko od belog grožđa ili sitnog paradajza, ali nije. Reč je o peruanskoj jagodi ili fizalisufaza.

Fizalis je biljka poreklom iz Perua, Ekvadora i Kolumbije već dugi niz godina zauzima mesto i na našem podneblju, te je često u primeni i u našim domovima, počinje priču Veneta Cvetković iz Vlasa kod Vranja.

- Postoji na stotinu varijeteta ove biljke, neke su jestive neke i ne, kod nas je u upotrebi peruanski fizalis koji se gaji na našem podneblju već dugi niz godina. Gaji se iz semena ili rasada. Ja lično nemam ovu biljku, meni je majka dala plodove, a njoj je pak komšinica dala rasad, tako da ne znam kako je dospela ovde kod nas. Ali vidim na mrežama, da ljudi prodaju plodove i rasad, što znači da njen ukus, hranjiva i lekovita svojstva odgovaraju mnogima - smatra Veneta.

Očigledno je plod koji liči na zrncad grožđa bio inspiracija da ovdašnje domaćice od njega krenu da prave slatko. Veneta je jedna od njih.

- Slatko se pravi na isti način kao i druga slatka. Na kilogram voća ide kilogram šećera i 150 mililitara vode. Kada se u široj šerpi šećer i voda otope, dodaje se voće i kuva na srednjoj vatri, uz skidanje pene. Nakon 45 minuta do sat vremena, dodaju se kolutovi limuna, slatko se skida sa vatre, poklopi se mokrom krpom, ostavi da prenoći i odstoji 24 časa u šerpi. Nakon toga se sipa u čiste i sterilisane tegle, zatvori poklopcima i odloži na tamnom i hladnom mestu - pojašnjava Veneta.

Peruanska jagoda je jednogodišnja biljka. U odnosu na klimu i zemljište ima slične potrebe kao i paradajz, tako da se može direktno posejati ili odgajiti iz rasada početkom maja. Fizalis neprekidno cveta od proleća do jeseni. Cvet je žuto-crn.

Ima mnogobrojna lekovita svojstva i upravo se plod ove biljke smatra za jednu od najlekovitijih kada se jede sirov i zreo. Bogat je proteinima, vitaminima C, B1, B2, B6, B12, vitaminom A kao i beta karotenom. Sadrži brojne bioaktivne sastojke među kojima alkaloide i flavonoide koji imaju umirujuće dejstvo.

Zahvaljujući svom sastavu fizalis se u medicini koristi kao veoma moćan antioksidant.

(Telegraf.rs/S.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nakon ovog videa jagode ćete prati samo ovako i nikako drugačije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Lik

    13. oktobar 2023. | 14:54

    Babino slatko ne znaju da spreme ali peruansku jagodu znaju

    Podelite komentar