• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Recept za posnu sarmu oduševiće svakog gosta: Ukus je bolji nego što očekujete

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ručak koji uvek obećava

  • 3
Posna sarma Foto: Shutterstock

U vreme posta jedno od najčešćih jela koje spremamo jeste posna sarma. Ukusna i neodoljiva, recept za posnu sarmu je uvek pun pogodan za posne dane.

Sastojci:

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 2 glavice crnog luka
  • 100 g pirinča
  • 1 čaša pirinča
  • 1 šargarepa
  • 1 šaka ribljih iznutrica
  • mlevena paprika
  • 1 šolja mlevenih oraha
  • malo brašna
  • lovorov list
  • so, biber

Priprema:

Listove kupusa prvo isperite od soli i rasola pod mlazom vode i potrudite se da lepo uklonite žile sa sredine listova.

Crni luk sitno iseckajte, kao i oljuštenu šargarepu i zajedno propržite na ulju u tiganju. Posolite i ubacite nabubreli pirinač koji ste potopili u vodi prethodne noći i još malo kratko propržite. Ubacite i iznutrice, dodajte papriku i začine, promešajte i sklonite sa ringle. Kad se prohladi, dodajte mlevenih oraha pa promešajte.

Na svaki list kupusa stavljajte po kašiku nadeva, pa uvijajte sarme. Na dno šerpe sa malo debljim dnom sipajte malo ulja pa stavite jedan list kupusa i ređajte sarme. Između sarmi stavljajte po nekoliko lista lovora.

Nalijte toplom vodom, pa kuvajte na tihoj vatri dok kupus ne omekša. Biće potrebno oko sat i po ili dva, a po potrebi dolivajte vodu.

Sarma će biti ukusnija ako pred kraj kuvanja stavite u zagrejanu rernu da se zapeče i tako dobije zlatkastu boju.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Za mlade domaćice idealan trik: Kuvar otkrio jednostavniji i brži način zavijanja sarmica

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Zoran Kg

    19. decembar 2023. | 11:22

    O kakvoj se ovde ribljoj iznutrici radi? Iznutrica može biti od soma, a može i od beovice. Da li se ovde možda ne radi o ikri?

    Podelite komentar

  • Laza

    20. decembar 2023. | 03:38

    Iznutrica od ribe je gorka i neupotrebljiva i ona se baca, ali zato se koristi smrznuti parcici sarana koji se tako smrznuti samelju u masini za meso da bi se kosti usitnile. A kao zamena za suva rebra, se pored sarmi dodaju parcad neke dimljene ribe pri ruci, pastrmke, skuse ili lososa.

    Podelite komentar

  • Igor Jovanović

    20. decembar 2023. | 15:09

    U smešu treba dodati samljevenog šarana a nadimljene kosti od šarana redjati u lonac

    Podelite komentar