• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Crni hleb mekan kao duša: Zdrav obrok koji možete jesti kada poželite

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jednostavna je priprema, ali moraćete da sačekate do finalnog proizvoda

  • 0
crni hleb, recept za crni hleb Foto: Shutterstock/Valentyn Volkov

Hleb je jedna od namirnica koja nam je neophodna i koja ide gotovo uz svaki obrok.

Recept za crni hleb je jednostavan, lako zasiti, a i može se smatrati dosta zdravijim od onog hleba od običnog pšeničnog brašna.

Sastojci za crni hleb:

  • 2 kašičice suvog kvasca
  • 400 ml tople vode
  • 1 kašičica šećera
  • 3 kašičice kima
  • 3 kašike putera
  • 2 kašičice morske soli
  • 1 šargarepa
  • 150 g raženog brašna
  • 200 g višenamenskog brašna
  • 200 g crnog pšeničnog brašna
  • maslinovo ulje

Priprema crnog ulja:

U činiju sipajte toplu vodu i šećer, pa dodajte kvasac. Promešajte i ostavite sa strane da se kvasac aktivira. Za to vreme, u manjoj šerpi pomešajte kakao, kim, puter i so i stavite da se zagreje i otopi. Nemojte da bude na najjačoj temperaturi, već bi ova smesa trebalo da bude mlako zagrejana.

Izrendanu šargarepu dodajte u činiju sa kvascem, a potom ubacite i smesu sa šporeta. Postepeno dodajte brašno po potrebi da bi se zamesilo glatko testo. Ako osetite da vam je testo mnogo suvo, dodajte vodu. Lepo testo razradite rukama na radnoj površini i oblikujte loptu. Vratite testo u nauljenu činiju, prekrijte providnom folikom i ostavite najmanje jedan sat sve dok se testo ne udvostruči.

Posle ovog vremea, prebacite testo u nauljen pleh,  gde ćete i peći hleb, pokrijte ga krpom i ponovo ostavite da nadođe oko sat vremena. Pre nego što ga stavite na pečenje, zasecite ga nožem i pospite kimom.

Pecite ga 20 minuta na 220 stepeni, pa smanjite temperaturu na 180 i pecite još oko 20 minuta. Vekna će se proširiti na zasecima koje ste napravili, a kada kucnete po njemu, imaćete osećaj da je unutra hleb šupalj. Kada ga izvadite iz rerne, ostavite još najmanje 15 minuta da se lepo ohladi.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako da procenimo koji je hleb kvalitetan i kako nas marketinški obmanjuju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti