Slana lenja pita sa blitvom od kukuruznog brašna: Recept koji ćete zavoleti

 
J. V.
J. V.
 
  • 0

Verujemo da skoro svaka kuća ima neki svoj recept za lenju pitu. Taj miris koji se širi domom kada se sprema prava, slatka lenja pita, vraća u detinjstvo.

Mi vam donosimo recept kojim ćete ili započeti dan ili ga završiti. Ova slana verzija će vas raspametiti.

Sastojci za slanu lenju pitu od kukuruznog brašna:

  • 2 jajeta
  • 2 dl kisele vode
  • 2 dl jogurta
  • 50 ml ulja
  • pola kesice praška za pecivo
  • pola kašičice soli
  • 1 kašika lanenog semena
  • 250 g kukuruznog brašna
  • 150 g pšeničnog brašna

Za fil

  • 1 dl ulja
  • 1 veći struk praziluka
  • 300 g očišćene blitve
  • 1 kašika sušenog povrća
  • 1 jaje
  • 200 g tvrdog kravljeg sira

Priprema slane lenje pite od kukuruznog brašna:

Umutite jaja, a onda njima dodajte, jogurt, kiselu vodu, so i ulje, pa sve to ponovo umutite viljuškom još malo. Oba brašna sipajte u jednu vanglu i dodajte im prašak za pecivo i seme lana, pa dobro promešajte da se sjedine.

U masu sa jajima, lagano mešajući dodajte brašno, postepeno. Presipajte pola te smese testa u podmazan pleh.

Zagrejte ulje u tiganju, pa dodajte na kolutove narezan praziluk. Malo propržite, dodajte na trakice narezanu očišćenu i opranu blitvu i sušeno povrće. Dinstajte sve desetak minuta. Kada to sklonite sa vatre, umešajte jaje i narendani sir.

Pleh sa razlivenim testom stavite u zagrejanu rernu i zapecite desetak minuta. Izvadite pleh i rasporedite preko testa pripremljeni, prohladjeni fil. Preko razlijte drugu polovinu testa. Ponovo vratite u rernu i pecite na 200 stepeni još petnaestak minuta.

Pečenu pitu prekrijte i ostavite da se malo prohladi.

Služite uz kiselo mleko, jogurt, pavlaku...

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pastirska pita na naš način: I za gurmane i za one koje vode računa o liniji

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti