Vreme čitanja: oko 1 min.
Slana lenja pita sa blitvom od kukuruznog brašna: Recept koji ćete zavoleti
Vreme čitanja: oko 1 min.
Postaće vaša omiljena slana pita!
Verujemo da skoro svaka kuća ima neki svoj recept za lenju pitu. Taj miris koji se širi domom kada se sprema prava, slatka lenja pita, vraća u detinjstvo.
Mi vam donosimo recept kojim ćete ili započeti dan ili ga završiti. Ova slana verzija će vas raspametiti.
Sastojci za slanu lenju pitu od kukuruznog brašna:
- 2 jajeta
- 2 dl kisele vode
- 2 dl jogurta
- 50 ml ulja
- pola kesice praška za pecivo
- pola kašičice soli
- 1 kašika lanenog semena
- 250 g kukuruznog brašna
- 150 g pšeničnog brašna
Za fil
- 1 dl ulja
- 1 veći struk praziluka
- 300 g očišćene blitve
- 1 kašika sušenog povrća
- 1 jaje
- 200 g tvrdog kravljeg sira
Priprema slane lenje pite od kukuruznog brašna:
Umutite jaja, a onda njima dodajte, jogurt, kiselu vodu, so i ulje, pa sve to ponovo umutite viljuškom još malo. Oba brašna sipajte u jednu vanglu i dodajte im prašak za pecivo i seme lana, pa dobro promešajte da se sjedine.
U masu sa jajima, lagano mešajući dodajte brašno, postepeno. Presipajte pola te smese testa u podmazan pleh.
Zagrejte ulje u tiganju, pa dodajte na kolutove narezan praziluk. Malo propržite, dodajte na trakice narezanu očišćenu i opranu blitvu i sušeno povrće. Dinstajte sve desetak minuta. Kada to sklonite sa vatre, umešajte jaje i narendani sir.
Pleh sa razlivenim testom stavite u zagrejanu rernu i zapecite desetak minuta. Izvadite pleh i rasporedite preko testa pripremljeni, prohladjeni fil. Preko razlijte drugu polovinu testa. Ponovo vratite u rernu i pecite na 200 stepeni još petnaestak minuta.
Pečenu pitu prekrijte i ostavite da se malo prohladi.
Služite uz kiselo mleko, jogurt, pavlaku...
Prijatno!
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Pastirska pita na naš način: I za gurmane i za one koje vode računa o liniji
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.