Slana lenja pita sa blitvom od kukuruznog brašna: Recept koji ćete zavoleti
Verujemo da skoro svaka kuća ima neki svoj recept za lenju pitu. Taj miris koji se širi domom kada se sprema prava, slatka lenja pita, vraća u detinjstvo.
Mi vam donosimo recept kojim ćete ili započeti dan ili ga završiti. Ova slana verzija će vas raspametiti.
Sastojci za slanu lenju pitu od kukuruznog brašna:
- 2 jajeta
- 2 dl kisele vode
- 2 dl jogurta
- 50 ml ulja
- pola kesice praška za pecivo
- pola kašičice soli
- 1 kašika lanenog semena
- 250 g kukuruznog brašna
- 150 g pšeničnog brašna
Za fil
- 1 dl ulja
- 1 veći struk praziluka
- 300 g očišćene blitve
- 1 kašika sušenog povrća
- 1 jaje
- 200 g tvrdog kravljeg sira
Priprema slane lenje pite od kukuruznog brašna:
Umutite jaja, a onda njima dodajte, jogurt, kiselu vodu, so i ulje, pa sve to ponovo umutite viljuškom još malo. Oba brašna sipajte u jednu vanglu i dodajte im prašak za pecivo i seme lana, pa dobro promešajte da se sjedine.
U masu sa jajima, lagano mešajući dodajte brašno, postepeno. Presipajte pola te smese testa u podmazan pleh.
Zagrejte ulje u tiganju, pa dodajte na kolutove narezan praziluk. Malo propržite, dodajte na trakice narezanu očišćenu i opranu blitvu i sušeno povrće. Dinstajte sve desetak minuta. Kada to sklonite sa vatre, umešajte jaje i narendani sir.
Pleh sa razlivenim testom stavite u zagrejanu rernu i zapecite desetak minuta. Izvadite pleh i rasporedite preko testa pripremljeni, prohladjeni fil. Preko razlijte drugu polovinu testa. Ponovo vratite u rernu i pecite na 200 stepeni još petnaestak minuta.
Pečenu pitu prekrijte i ostavite da se malo prohladi.
Služite uz kiselo mleko, jogurt, pavlaku...
Prijatno!
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Pastirska pita na naš način: I za gurmane i za one koje vode računa o liniji
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.