• 0

Vreme čitanja: oko 8 min.

Tri najčešća jela u Grčkoj: Ovo su recepti koji će vam probuditi čula

M. M.

Vreme čitanja: oko 8 min.

Grčka hrana se zasniva na osnovnim namirnicama mediteranske ishrane još od drevnih vremena kulinarstva

  • 0
Grčka hrana Foto-kolaž: Shutterstock

Postoji mnoštvo razloga da putujete u Grčku, do predivnog azurnog mora i plaža sa belim peskom, do drevnih spomenika. Ali najbolji, a možda i najvažniji, je da probate neverovatnu hranu ove nacije.

Grčka hrana se zasniva na osnovnim namirnicama mediteranske ishrane još od drevnih vremena kulinarstva - sezonske i sveže sirove namirnice savršeno spojene u lagane, uravnotežene i čiste ukuse. Primajući mnoge uticaje na raskrsnici puteva gde se susreću Istok i Zapad - grčka kuhinja je prirodni nastavak tradicije starogrčke i vizantijske kuhinje, i kasnije nadogradnje pod turskim, balkanskim i italijanskim uticajem.

Kao i mnoge druge kuhinje Mediterana, i grča se zasniva se na trijadi pšenice, maslinovog ulja i vina. Koristi se povrće, maslinovo ulje, žitarice (posebno ječam), riba i meso, uključujući svinjetinu, živinu, teletinu i govedinu, jagnjetinu, zećetina i jaretina. Ostali važni sastojci uključuju testeninu (na primer hilopite), sireve, limunov sok, začinsko bilje, i nezaobilazne masline i jogurt.

Uobičajeni desert uključuju orašaste plodove, med, voće, susam i punjena peciva.

I dok ostatak zapadnog sveta obično zasniva svoja jela na krompiru i mesu, Grci ne odustaju od svojih tradicionalnih recepata, poput domaće spanakopite, namazane puterom do savršenstva. Tu su naravno čuvena grčka feta i punjene dolmade (sarmice od vinove loze) koje su skoro pa svakodnevna pojava na grčkom stolu.

Većina njihovih jela potiču još iz antičke Grčke poput supe od sočiva - fasolada (iako se moderna verzija pravi od belog pasulja i paradajza, obe biljke Novog sveta), ili tiganitija, pa retsina (belo ili roze vino sa ukusom borove smole) ili pastela (bombone od pečenog susama i meda). Neka datiraju iz helenističkog i rimskog perioda, kao što su loukaniko (sušena svinjska kobasica) ili pak Vizantije odakle je feta sir, avgotaraho (sušena riblja ikra), mustalevrija i paksimadi (tradicionalni tvrdi hleb).

Postoje i mnoga antička i vizantijska jela koja više ni Grci ne konzumiraju, ali su ostala poznata kao što je riblji sos (garos) ili slana voda pomešana sa vinom.

A neka jela su pozajmljena iz Rima i prilagođena grčkim ukusima, poput salama ili makarona, dok su druga nasleđena iz otomanske kuhinje, koja je kombinovala uticaje persijske, levantinsko-arapske, Turske i Vizantije. Tu su nezaobilazno meze, kadaifi, halva i lukumi.

U 20. veku i francuska kuhinja je imala veliki uticaj na grčko kuvanje, uglavnom zahvaljujući francuskom kuvaru Nikolaosu Celementesu, koji je stvorio modernu grčku verziju musake kombinovanjem postojećeg jela od patlidžana sa prelivom za graten u francuskom stilu.

No, ako čak i ne možete da skoknete do Grčke, možete da pokušate da napravite nešto od ovih delikatesa i kod kuće, zbog čega smo vam spremili tri recepta koje možete da probate. A da nisu giros, suvlaki, taciki ili musaka.

1. Melitzanosalata (grčki umak od patlidžana)

Grčka hrana Foto: Shutterstock

Iako nepoznati starim Grcima, patlidžani su uspeli da se probiju na Mediteran preko arapskih trgovaca u 7. i 8. veku. Patlidžani su nazivani "mala insana" (luda jabuka), pa je njihov grčki naziv „melitzana“, za koji se smatralo da izaziva ludilo kod onoga ko ga jede, kao i "poma amoris" (ljubavna jabuka). Zapravo naglašavajući njegova afrodizijačka svojstva, satralo se da su ljudi koji jedu "ljubavne jabuke" prijemčivi za flert.

Melitzanosalata je danas tradicionalna grčka satala, odnosno umak od pečenih patlidžana – koji nude neodoljivu aromu dima, maslinovog ulja, sirćeta (ili limuna), belog luka i peršuna.

Jedan od njegovih najpopularnijih varijanti je "agioritiki" sa Svete Gore, napravljena sa dimljenom crvenom paprikom i orasima.

Sastojci:

  • 2 velika patlidžana
  • 1 do 2 velika čena belog luka, mlevena
  • ¼ sitno iseckanog crvenog luka, za dekoraciju
  • 1 šolja seckanog svežeg peršuna, za dekoraciju
  • so i biber
  • ½ kašičice mlevenog kima
  • kašičica tucane crvene paprike (opciono)
  • 1 limun sa koricom i sokom
  • ¼ šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • Nekoliko kalamata maslina bez koštica isečenih, za ukras (opciono)
  • Feta sir za posip (opciono)

Priprema: 

Operite patlidžan i izbušite ga viljuškom na nekoliko mesta i ispecite dok "koža" potpuno ne pocrni, a "meso" unutra ne postane prilično mekano.

Potom ga dobro ohladite i ocedite.

Ogulite ugljenisanu koru i bacite.

Isecite patlidžan na komade i stavite u cediljku da se oslobodili preostalog viška sokova (oko 10 minuta).

Prebacite patlidžan u veliku posudu za mešanje i dodajte beli luk, luk, peršun, limunov sok i maslinovo ulje. Posolite i pobiberite prema ukusu i dodajte začine.

Sve dobro promešajte da se sjedini i viljuškom razbijajte patlidžan na manje komade.

Pripremljeni umak stavite u frižider da se dobro ohladi, i potom servirajte. Obavezno pokapajte sa maslinovim uljem i dekorišite sa limunovom koricom, peršunom, crvenim lukom, maslinama i isitnjenom fetom. Poslužite uz hleb.

2. Keftedes

Grčka hrana Foto: Shutterstock

Grčke ćufte su svačija omiljena grčka tradicionalna hrana, bilo da su poslužene na meze tanjiru na dečijoj zabavi ili na večeri za prijatelje i porodicu.

Ime potiče iz Persije, gde je "kufte" – što znači mleveno meso – putovalo po Bliskom istoku, Turskoj i Balkanu. Jedan od njegovih preteča u staroj Grčkoj zvao se "mima", kuglice napravljene od mlevenog mesa ili ribe u kombinaciji sa biljem i začinima.

Iako svaki dom u Grčkoj ima svoj "originalan" recept, običaj je da se svinjetina pomeša sa govedinom, lukom, starim hlebom, jajima i peršunom. Različite varijacije zahtevaju dodatne sastojke poput nane, uzoa, ili pak fete.

Jedno je sigurno, keftedes su savršeni pratilac svakog grčkog pića, bilo da se radi o uzou, vinu, pivu ili cipuru.

Sastojci: 

  • 1 crveni luk, narendan
  • 500g mlevenog mesa (junetina ili jagnjetina)
  • 200g svinjskog mlevenog mesa 
  • 2 čena belog luka, mlevena
  • 60 g prezla 
  • 1 jaje
  • 1/4 šolje svežeg peršuna, sitno iseckanog
  • 6 velikih listova nane, sitno iseckanih
  • 1/2 kašičice sušenog origana
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • So i biber prema ukusu

Za posluživanje

  • 1/2 šolje brašna bilo koje belo
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • Sitno seckani peršun po želji, za ukras
  • Catziki ili grčki jogurt

Priprema: 

Što sitnije iseckajte luk, prabacite u veliku činiju, a zatim dodajte preostale sastojke. Dobro mešajte rukama nekoliko minuta dok smesa ne postane prilično glatka i veoma dobro sjedinjena.

Podelite smesu na oko 30 jednakih komadića i potom ih sve uvaljajte u kuglice.

Zagrejte većinu ulja u velikom tiganju na srednje jakoj vatri.

Svaku ćuftu prvo lagano uvaljajte u brašno, otresite višak, a zatim stavite u tiganj. Svaku pecite oko pet do šest minuta dok lepo ne porumene sa svih strana, a potom izvadite na tanjir i poklopite da ostanu tople dok ne završite celu smesu.

Ćufte možete da ispečete u rerni tako što ćete predhodno obilno da ih poprskate uljem i pečete oko 20 minuta (odnosno dok ne porumene) na temperaturi od 180 C.

Poslužite kao predjelo uz hleb i caciki, ili kao večeru sa, recimo, grčkom salatom.

3. Gemista

Grčka hrana Foto: Shutterstock

Ovo grčko jelo pršti od svežine i živih boja. Gemista, što inače znači "punjeno", može da se sprema od raznog povrća, ali se najčešće pravi sa zrelim, velikim paradajzom i zelenim paprikama punjenim mešavinom pirinča, luka, maslinovog ulja i nane.

Umesto pirinča negde se koristi bulgur, pšenica i trahana, kao i kinoa ili heljda, od kojih svaka stvara podjednako ukusno jelo.

Em savršena tradicionalna grčka hrana, em vegansko jelo, sve dok se odlučite za "orphana" (što znači siročad), jer neki recepti za gemistu mogu da uključe i mleveno meso. Mesnu verziju obično opleme sa suvim grožđem i pinjolima, usled uticaja doseljenika u Grčku iz Male Azije.

Može da se jede toplo ili hladno, sa parčetom feta sira i svežim hlebom sa strane, uparene sa crvenim ili ružičastim grčkim vinom.

Sastojci:

  • 5 velikih paradajza
  • 5 velikih zelenih paprika (mogu da se koriste i tikvice i patlidžan)
  • 1 mala ljuta papričica
  • 10-12 kašika nekuvanog pirinča kratkog ili srednjeg zrna (ne koristite dugo zrno)
  • 8 tikvica
  • 1 luk
  • 1 kilogram krompira
  • 7 čena belog luka
  • 1 kašika origana
  • 2 kašike suve mente
  • 4 kašike svežeg peršuna
  • 1 kašika paradajz paste
  • karanfilić-celi
  • slatka začinska paprika
  • 1 1/2 šolje maslinovog ulja
  • sok od limuna
  • so i biber prema ukusu

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa.

Operite paradajz i paprike. Paprike isecite oko peteljke i očistite unutrašnjost od semenki. Paradajz isecite oko osnove (donji deo), a ne oko peteljke i ispraznite paradajz kašikom. Stavite izvađene komade paradajza u posebnu posudu zajedno sa svim sokovima.

Napravite male proreze na unutrašnjem dnu paprike i paradajza, ali nemojte da ih probušite.

Stavite prazne paradajze i paprike zajedno sa njihovim "poklopcima" u veliku i dovoljno duboku tepsiju.

Uzmite 2-3 tikvice oljuštite i narendajte, i s tavite ih u drugu činiju.

Iseckajte ili ubacite u seckalicu crni luk, 4-5 čena belog luka i dodajte oko kašičicu ulja i malo soli. Mešajte da se sve sjedini, ali ne i da dobijete pastu. U mešavinu luka dodajte narendane tikvice.

Uzmite ljutu papričicu, narežite je na sitne kockice i dodajte u mešavinu tikvica.

Potom uzmite jedan mali krompir (malo veći od jajeta) i narendajte ga i dodajte u mešavinu tikvica.

Sada procedite sok od paradajza i sačuvajte u posebnoj činiji, a preostalo "meso" od paradajza isecite i pomešajte u smesu sa tikvicama.

Dodajte kašiku soli, suvu nanu, peršun i paradajz pastu. Potom umešajte 10 do 12 kašika pirinča i kašičicu limunovog soka. Na kraju dodajte ¾ šolje maslinovog ulja. Ostavite smešu da odstoji.

Oljuštite i očistite preostali krompir i isecite na četvrtine. Isto uradite sa preostalim tikvicama i sve stavite u veliku posudu. Dospite preko ¾ šolje maslinovog ulja, kašiku origana, malo soli i dva čena belog luka isečenog na male komadiće. U ovo uspite i sačuvani sok od paradajza i sve dobro promešajte.

Sada napunite paradajz i paprike (ili drugo povrće) do vrha sa smesom u kom je pirinač i zatvorite sa "kapicama". Poređajte oko napunjenog povrća krompir i tikvice.

Stavite u jelo pet karanfilića i pospite sa slatkom začinskom paprikom prema ukusu.

Lagano dospite šolju vode i stavite povrće da se peče u rerni oko 15 do 20 minuta na 200 Celzijusa, a potom smanjite na 170 stepeni i pecite još jedan i po sat. Ako primetite da se jelo previše suši, dodajte još malo vode.

Jelo je gotovo kada je pirinač lepo mekan i kašast.

Prijatno! 

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Recept za musaku kakvu do sada niste probali: Tradicionalno jelo na moderan način

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti