• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova starinska ruža može se koristiti na toliko načina: Dobra je za liker, ali i marmeladu

Vreme čitanja: oko 2 min.

U doba punog cvetanja, bilo da je to u maju ili čak u aprilu, kao sada, treba nabrati stolisnica a za jednu turu likera - 12 cvetova

  • 0
ruža Foto: Shutterstock

Čudnovata zbog intenzivnog mirisa i neobičnog oblika cveta, ruža stolisnica, na jugu poznatija kao centifolia, ove je godine na širem dubrovačkom području procvetala ranije nego inače.

U svom dvorištu, penzioner Andrija Grgurin iz Mikulića ovu ružu već godinama koristi za izradu starinskog likera rozolina.

Ovaj je ružin liker nezaobilazan sastojak za posebnu aromu pince, a omiljen i kod ljubitelja blažih alkoholnih pića.

Botaničari izvornu centifoliju povezuju s bujnim grmovima bele i ružičaste boje, visine oko metar i po koji cvetaju jednom godišnje, najčešće u prvoj polovini maja.

Ona dobro podnosi zimu, a ime "stolisnica" je povezano sa mnoštvom latica koje se "gužvaju" u krug. Neki ih zbog oblika cveća nalik glavici kupusa nazivaju još i "cabbage roses" ili kupusne ruže. Takav su naziv dobile jer je cvet oblika glavice kupusa. U svetu ih ima dvadesetak vrsta i sve spadaju u "starinske".

ruža Foto: Shutterstock

U doba punog cvetanja, bilo da je to u maju ili čak u aprilu, kao sada, treba nabrati stolisnica a za jednu turu likera - 12 cvetova.

Sagovornici "Dubrovačkog vjesnika" kažu da će vam uz latice prepoznatljivog mirisa trebati i kilogram šećera, litar lozovače i sunce, jer liker mora 40 dana da bude izložen sunčevoj svetlosti.

- Kad pripremate rozolin, cvetovi stolisnice nikako ne smeju biti prskani. Pre korišćenja obavezno ih je proprati, ocediti višak vode pa onda latice ruže posložiti po principu "red latica - red šećera", dok ne iskoristimo svih 12 cvetova. Smesa se potom zalije sa 7 decilitara rakije i desetak dana lagano meša dok se šećer ne otopi i upije u smesu. Staklenka se drži na osunčanom mestu oko 40 dana pa se potom liker lepo procedi i čuva u staklenim bocama - kažu sagovornici ovog portala, upućeni u male tajne izrade rozolina koji se i danas koristi kao aperitiv ili dodatak dubrovačkoj rozati.

Nekad su se ovom slatkom likeru dodavali i začini poput korijandra u zrnu ili cimeta radi intenzivnijeg ukusa.

Andrija Grgurin u proleće se posvećuje i pravljenju marmelade. On kaže kako ljudi odlično reaguju na cvetni okus.

ruža Foto: Shutterstock

Palačinke ili čizkejk s džemom od ruže, limunade - sve se to može proizvesti od stolisnice koja je popularna i kod izrade sirupa s dodatkom limunske kiseline.

Ni kozmetička industrija nije ostala imuna na zov centifolije koja daje šarm svakoj ružinoj vodici.

(Dubrovački vjesnik/Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovo je recept za specijalitet kapušnjik

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti