• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Znate li kako je nastao čizburger? Greška mladog radnika napravila je jelo koje već 100 godina vlada

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sve je počelo na jednom malom štandu kraj puta u Kaliforniji

  • 0
Čizburger Foto: Shutterstock

Čizburger je mnogima obavezna porudžbina u restoranima, ali i to ima svoje razloge. Recepti su gotovo identični svuda i tako je već čitav jedan vek.

Da li ste znali da je čizburger nastao sasavim slučajno i to iza grila jednog štanda zvanog "The Rite Spot" u Kaliforniji 1924. godine? Tada su uveliko vladali hotdogovi i hamburgeri, a kombinacija sa sirom je dodata na jelovnik jednom greškom i pokušajem sakrivanja iste.

Naime, 16-godišnjem sinu vlasnika restorana, Lajonelu, stigla je porudžbina da napravi hamburger, a kako je počeo klasičnu pripremu, lepinja mu je ostala duže na roštilju. Kako bi prikrio grešku, Lajonel je ubacio parče sira i tako poslao porudžbinu. Nakon što se to veoma dopalo mušteriji, odlučili su da na meni osvane nešto novo - čizburger, koji su tada nazvali "Aristokratski burger: Originalni hamburger sa sirom", piše "Visitpasadena.com"

U drugu legendu se malo veruje, a i priznaćemo, nije toliko zanimljiva. Naime, mušterija je izrazia želju da u njegov hamburger stave list sira i tako su usvojili ovu ideju i stavili u njihov jelovnik.

Lajonel Klark Sternberger je takođe prepoznat kao pronalazač čizburgera 7. februara 1964. u odeljku čitulja časopisa "Tajm". Umro je sa 56 godina od dijabetesa.

Festival čizburgera u Pasadani osnovan je 2012. godine i od tada se održava svake godine u januaru. Na mestu gde je nekada bio "restoran" napravljena je tabla, na kojoj piše kako je Lajonel 2024. godine slučajno ušao u istoriju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moja Jela i sjajna, zasitna salata sa piletinom i kinoom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti