![kolači, komšinice, kafa, druženje kolači, komšinice, kafa, druženje](https://xdn.tf.rs/2023/09/22/shutterstock1938615430-670x447.jpg?ver=289029)
Predlozi kolača za Ivanjdan: Jedna starinska poslastica je nezaobilazna za ovaj praznik
Dolazi nam Ivandan, praznik kada slavimo rođenje svetog Jovana Krstitelja. Za ovaj praznik devojake pletu venčiće od ivanjskog cveća, a posebno ga slave vinogradari, za koje postoji verovanje da tri dana pre i tri dana posle Ivandana ne bi trebalo da idu u vinograd ako žele bogat rod.
Za ovaj praznik, kako pada u letnjem periodu, mnogo je namirnica za pravljenje slavnskih kolača, a mi vam predlažemo tri recepta za sočan zalogaj.
Kolačići sa kajsijama
![Kolač, desert, poslastica, kolač s kajsijama Kolač, desert, poslastica, kolač s kajsijama](https://xdn.tf.rs/2022/08/02/kolac-sa-kajsijama-460x0.jpg)
Sastojci za kolačiće sa kajsijama:
- 10 zrelih kajsija
- 4 kašike vinjaka
- 50 g kokosa
- 2 kašike šećera
- 2 kašike otopljenog putera
- 2 belanca
- 2 kašike vanilin šećera
- 2 kašike brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
Priprema kolačića sa kajsijama:
Pomešajte vinjak sa šećerom, promešajte dobro, pa ubacite otopljeni puter, pa tek na kraju kokos. Mešajte dok masa ne postane gusta.
Kajsije dobro operite, prepolovite i izvadite koštice i poređajte u pleh koji ste obložili papirom za pečenje. Na svaki komad kajsije sipajte dobijenu smesu tako da se napravi kupa.
Pecite oko 10 minuta na 180 stepeni.
U međuvremenu, umutite belanca u čvrst sneg pa mu dodajte šećer. Postepeno dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i špatulom promešajte.
Na svaku kajsiju iz rerne špricom ili kašičicom stavite malo umućenih belanaca i vratite u rernu na još 10 minuta. Poslasticu možete da služite i toplo i hladno, izbor je na vama.
Prijatno!
Brzi kolač sa malinama
![Torta od malina Torta od malina](https://xdn.tf.rs/2023/08/28/shutterstock2336260873-460x0.jpg)
Sastojci za brzi kolač sa malinama:
- 500 ml slatke pavlake
- 500 g mlevenog keksa
- 400 g kisele pavlake
- 100 g šećera u prahu
- 500 g malina
Priprema brzog kolača sa malinama:
Umutite slatku pavlaku ali pazite da ne bude previše čvrsta. U drugoj činiji umutite kiselu pavlaku sa šećerom u prahu dok se dobro ne sjedini. U tu smesu dodajte umućenu slatku pavlaku, pre svega jednu kašiku da bi se polako ujednačilo, a potom i ostatak. Ručno špatulom promešajte, mikser ostavite sa strane.
Tek kada se sve lepo sjedinilo, ubacite mleveni keks i dobro promešajte.
U odgovarajuću tepsiju sipajte polovinu smese i poravnajte. Na vrh poređajte maline u onolikoj količini koliko želite da bude sočno, pa preko njih sipajte i drugu polovinu smese. Kolač ostavite u frižideru preko noći da se lepo rashladi, a pre serviranja možete da ukrasite po želji.
Prijatno!
Čokoladni tart
![tart, čokoladni tart, čokolada, kolač, desert, poslastica tart, čokoladni tart, čokolada, kolač, desert, poslastica](https://xdn.tf.rs/2024/07/04/shutterstock483777991-460x0.jpg)
Sastojci za čokoladni tart:
za podlogu:
- 250 g mlevenog keksa
- 1 kašika kakaa
- 100 g putera
- 2 kašike meda
- 1 kašika ruma
- 3 kašike mleka
za preliv:
- 200 ml neutralne pavlake za kuvanje
- 200 g mlečne čokolade
Priprema čokoladnog tarta:
Puter otopite na pari i ostavite da se malo prohladi. U mleveni keks dodajte kakao, otopljen puter, med i rum pa dobro sjedinite. Tek na kraju ubacite mleko kako bi se malo razredila smesa tako da postane mrvičasta.
Plići kalup obložite papirom za pečenje pa rasporedite smesu po dnu i po zidovima kalupa. Viljuškom malo izbockajte i stavite u frižider na sat vremena.
U šerpu sipajte pavlaku i zagrejte na srednjoj temperaturi, pa sklonite sa ringle pre nego što provri i ubacite čokoladu da se otopi. Ostavite prvo nekoliko minuta, a onda varjačom lepo promešajte dok ne dobijete glatki krem. Potom vratite šerpu na toplu ringlu ali je nemojte uključivati i mešajte.
Izvadite kalup iz frižidera i sipajte krem u njega, poravnajte i vratite u frižider da odstoji preko noći. Prilikom serviranja, možete da ukrasite kuglom sladoleda od vanile, kokosom ili nečim trećim.
Prijatno!
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Posetili smo crkvu Svetog Nektarija Eginskog u Valjevu gde se čuva deo moštiju ovog sveca
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Nada
Nemojte zameriti ali belanca, puter, pavlaja mleko za ,, nezamenljivi,, kolac za Ivandan koji je u vreme posta?
Podelite komentar
Лола
Ивандан се пости, пита са вишњама је мој избор годинама.
Podelite komentar