Posni kolač od smokava: Spremite najlepšu trpezu za Veliku Gospojinu
Gospojinski post se bliži kraju, a kako se posti i na sam praznik, mnogi su u potrazi za receptima za prazničnu trpezu. Iskoristite sezonu smokava i uživajte u bogatoj trpezi.
Sastojci:
- 400 g brašna
- 1 šolja biljnog mleka
- kisela voda
- 1/2 praška za pecivo
- 4 kašike šećera
- 400 g smokava
- 1 pomorandža
- 200 g biljnog margarina
- 2 kašike meda
- 300 g posne čokolade
Priprema:
Umesite glatko testo od brašna, šećera, margarina, praška za pecivo i kisele vode.
Smokve očistite od peteljki i iseckajte ih na kocke, a dve posebno isecite na polovine, pa ponovo napola čuvajući im celovit presek.
Dodajte im med i prelijte isceđenim sokom jedne pomorandže kao i narendanom koricom. Sve stavite na laganu vatru desetak minuta da omekša. Kada se malo prohladi, smesi dodajte izrendanu čokoladu.
U pleh stavite razvučeno testo tako da prelazi preko ivica. Potom stavite fil, a po njemu dve smokve koje ste sačuvali u većim delovima. Preko fila navucite preostale zidove testa, dokle dosegnu, ka sredini.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni da testo lepo porumeni.
Poslužite uz kafu ili čaj.
Prijatno!
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Čoko kolač koji se topi u ustima: Savršenstvo zalogaja
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.