Domaći ajvar kao iz bakine kuhinje: Po ovom receptu, svi će vam tražiti još jednu teglu

B. P.
B. P.  
  • 3

Miris pečenih paprika koji se širi iz domova mnogima je znak da je sezona ajvara polako počinje. Taj ukusni i bogati namaz od crvene paprike, često zvan i "srpski kavijar", više je od obične zimnice. Recept za ajvar će vas osvojiti i uvek ćete ga na ovaj način spremati.

Sastojci za domaći ajvar:

  • 10 kg paprika
  • 5 kg patlidžana
  • 5 čenova belog luka
  • ulje
  • so po ukusu

Priprema domaćeg ajvara:

Paprike dobro operite, osušite i ispecite. Kada se ohlade (ne skroz), počnite da ih ljuštite, ne čekajte da se skroz ohlade jer će biti teže za ljuštenje. Stavite ih u džak kako bi se lepo ocedile i ostavite ih tako preko noći.

Ajvar će biti gotov kada varjačom prođete po šerpi i ona ostavlja trag po toj gustoj smesi.

Tegle pripremite, operite i stavite u rernu da se ugreju pa kutlačom sipajte ajvar u njih. Tegle umotajte u peškir ili frotir i ostavite da se postepeno ohladi pod njim. Teglu ajvara držite na hladnom i tamnom mestu.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Probali smo ajvar vredan 50.000 dolara

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Toliko

    5. avgust 2025. | 09:45

    Super. Posto nisam dokona, ko naravi, neka se javi da trazim teglu, a ja cu za sebe kupiti gotov iz Vlasotinca!

    Podelite komentar

  • Duska

    6. avgust 2025. | 17:31

    Beli luk u ajvar!?

    Podelite komentar

  • Kuvar

    6. avgust 2025. | 18:36

    Pravi ajvar se pravi SAMO od pečenih paprika, crvenih zvanih šilja ili slonovsko uvo, soli, ulja, malo sirćeta. Sve ostalo NIJE ajvar. Pošto je u pitanju samo paprika zato je i pravi ajvar skup posto je paprika popularno zvana ajvaruša uvek skuplja od obične paprike. Ovaj recept što ste naveli je pinđur.

    Podelite komentar