
Domaći ajvar kao iz bakine kuhinje: Po ovom receptu, svi će vam tražiti još jednu teglu
Miris pečenih paprika koji se širi iz domova mnogima je znak da je sezona ajvara polako počinje. Taj ukusni i bogati namaz od crvene paprike, često zvan i "srpski kavijar", više je od obične zimnice. Recept za ajvar će vas osvojiti i uvek ćete ga na ovaj način spremati.
Sastojci za domaći ajvar:
- 10 kg paprika
- 5 kg patlidžana
- 5 čenova belog luka
- ulje
- so po ukusu
Priprema domaćeg ajvara:
Paprike dobro operite, osušite i ispecite. Kada se ohlade (ne skroz), počnite da ih ljuštite, ne čekajte da se skroz ohlade jer će biti teže za ljuštenje. Stavite ih u džak kako bi se lepo ocedile i ostavite ih tako preko noći.
Ajvar će biti gotov kada varjačom prođete po šerpi i ona ostavlja trag po toj gustoj smesi.
Tegle pripremite, operite i stavite u rernu da se ugreju pa kutlačom sipajte ajvar u njih. Tegle umotajte u peškir ili frotir i ostavite da se postepeno ohladi pod njim. Teglu ajvara držite na hladnom i tamnom mestu.
Prijatno!
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Probali smo ajvar vredan 50.000 dolara
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.