
Domaći ajvar kao iz bakine kuhinje: Po ovom receptu, svi će vam tražiti još jednu teglu
Miris pečenih paprika koji se širi iz domova mnogima je znak da je sezona ajvara polako počinje. Taj ukusni i bogati namaz od crvene paprike, često zvan i "srpski kavijar", više je od obične zimnice. Recept za ajvar će vas osvojiti i uvek ćete ga na ovaj način spremati.
Sastojci za domaći ajvar:
- 10 kg paprika
- 5 kg patlidžana
- 5 čenova belog luka
- ulje
- so po ukusu
Priprema domaćeg ajvara:
Paprike dobro operite, osušite i ispecite. Kada se ohlade (ne skroz), počnite da ih ljuštite, ne čekajte da se skroz ohlade jer će biti teže za ljuštenje. Stavite ih u džak kako bi se lepo ocedile i ostavite ih tako preko noći.
Ajvar će biti gotov kada varjačom prođete po šerpi i ona ostavlja trag po toj gustoj smesi.
Tegle pripremite, operite i stavite u rernu da se ugreju pa kutlačom sipajte ajvar u njih. Tegle umotajte u peškir ili frotir i ostavite da se postepeno ohladi pod njim. Teglu ajvara držite na hladnom i tamnom mestu.
Prijatno!
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Probali smo ajvar vredan 50.000 dolara
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Toliko
Super. Posto nisam dokona, ko naravi, neka se javi da trazim teglu, a ja cu za sebe kupiti gotov iz Vlasotinca!
Podelite komentar
Duska
Beli luk u ajvar!?
Podelite komentar
Kuvar
Pravi ajvar se pravi SAMO od pečenih paprika, crvenih zvanih šilja ili slonovsko uvo, soli, ulja, malo sirćeta. Sve ostalo NIJE ajvar. Pošto je u pitanju samo paprika zato je i pravi ajvar skup posto je paprika popularno zvana ajvaruša uvek skuplja od obične paprike. Ovaj recept što ste naveli je pinđur.
Podelite komentar