
Recept za ljutenicu će oduševiti svakog gurmana: Jednostavna priprema zimskog specijaliteta koja oduzima dah
Spremamo se polako za zimnicu, a ono bez čega ona ne može da prođe jeste ljutenica. Ljutenica je jedno od onih jela koje miriše na domaću kuhinju, tradiciju i ljubav prema jednostavnom načinu pripreme hrane.
Svestranost ovog specijaliteta je u tome što se lako može prilagoditi vašem ukusu, dodajući više ili manje ljutine. Zbog toga, recept za ljutenicu možete prilagoditi svom ukusu.
Sastojci za ljutenicu:
- 2,5 kg paradajza
- 6 ljutih papričica
- 2,5 kg paprike
- 2 čena belog luka
- 1 veza peršuna
- 1 list svežeg celera
- 250 ml ulja
- 250 ml sirćeta
- 3 kašike šećera
- 3 kašike soli
- biber po ukusu
Priprema ljutenice:
Paradajz operite, zasecite na dnu u obliku krsta i stavite u činiju. U šerpu stavite vodu da se kuva, pa kad bude gotova, sklonite sa ringle i ubacite paradajz. Posle toga, kada se blanšira, skinite mu kožu i isecite ga na četvrtine i izblendajte.
Papriku operite, očistite od semenki, pa je isecite na kockice, a isto uradite i sa ljutim paprikama.
Sve sastojke stavite u keramičku posudu da se lepo krčka, pa dodajte im sitno iseckan beli luk, peršun, celer, sirće, so, biber, šećer i ulje. Promešajte sve, poklopite i stavite da se krčka oko sedam sati. Posle tog vremena, gotovu ljutenicu sipajte u sterilisane tegle.
Prijatno!
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Neobičan izum užičkog kraja: U spremanje zimnice u pomoć pritekao zidarski alat
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.