Ova hrskava domaća užina osvaja na prvi zalogaj: A njen starinski naziv razvlači osmeh svakome

M. M.
M. M.  
  • 0

U danima kada tražite savršenu užinu ili nešto što će upotpuniti popodnevnu kafu, slanci su pravi izbor, kao i perece. Ovi hrskavi, zlatni slani štapići sa susamom ili kimom ne samo da mame svojim izgledom, već i ukusom osvajaju sve generacije. Njihova priprema kod kuće nije komplikovana, a rezultati su izuzetni – miris koji se širi kuhinjom i tekstura koja mami osmeh na lice.

Sastojci za tradicionalne slance:

  • 250 g brašna
  • 125 g putera ili margarina
  • 1 jaje
  • 50 ml mleka
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • Susam ili kim za posipanje

Priprema slanaca:

U velikoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte hladan puter isečen na kockice i rukama ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu strukturu. Zatim dodajte jaje i mleko i mesite dok ne dobijete glatko i ne lepljivo testo. Ovaj deo je ključan – hladan puter čini slance savršeno hrskavim.

Razvijte testo na debljinu od oko 0,5 cm i sečite ga na štapiće ili omiljene oblike. Prebacite ih na pleh obložen papirom za pečenje i po želji pospite susamom ili kimom. Ovi mali detalji daju kolačićima karakter i poseban šarm.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 12–15 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Nakon pečenja, ostavite slance da se ohlade na rešetki – hrskavost će tada biti savršena.

Dodatni saveti za idealne slance:

  • Koristite hladan puter da bi testo ostalo hrskavo.
  • Ako želite mekše slance, skratite vreme pečenja.
  • Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi – zadržaće svežinu do nedelju dana.

Slanci su jednostavni, a opet posebni – savršeni za svaku priliku, od porodične užine do elegantnog posluženja za goste. Njihova priprema kod kuće ne zahteva mnogo vremena, ali donosi veliko zadovoljstvo i miris domaće tradicije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako napraviti brze, novogodišnje kolačiće

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti