Pravi jesenji klasik - pita sa jabukama: Napravite brzi i sočnu poslasticu, korak po korak do savršenog ukusa

B. P.
B. P.  
  • 1

Pita sa jabukama je jedan od najomiljenijih i najklasičnijih kolača širom sveta, a uglavnom najavljuje jesen i ono hladnije vreme. Njena savršena kombinacija hrskave korice i sočne, aromatične jabuke čini je idealnim desertom za svaku priliku - od porodičnih okupljanja do svečanih večera. Jednostavna za pripremu kao što i njen recept pokazuje, a uvek ukusna, pita sa jabukama donosi toplinu doma i sladak miris jeseni u svaki dom.

Sastojci za pitu sa jabukama:

  • 500 g kora za pitu
  • 1 kg jabuka
  • 4 kašike griza
  • 8 kašika šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 50 g suvog grožđa
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 150 ml ulja
  • 100 ml kisele vode

Priprema pite sa jabukama:

Kore za pitu podelite na grupe od po četiri lista. Suvo grožđe potopite u šoljicu vode i ostavite da stoji najmanje 15 minuta. Jabuke očistite, pa ih izrendajte i izmešajte sa grizom, četiri kašike šećera, vanilin šećerom, cimetom i suvim grožđem.

Griz će iz jabuka pokupiti svu tečnost, pa pita neće biti gnjecava.

Kiselu vodu i ulje izmešajte, pa mešavinom premazujte kore. Treću koru pospite kašikom šećera, stavite četvrtu koru i na nju rasporedite četvrtinu fila.

Kore savijte u rolat, a rolate poređajte u podmazan pleh.

Ostatkom mešavine ulja i kisele vode premažite rolate jednako, pa pitu stavite u hladnu rernu, a onda je uključite na 180 stepeni i pecite dok pita ne porumeni, najmanje 45 minuta. Ovakvim načinom pečenja kore neće preplanuti, a jabuke ostati žive, već će se sve jednako i ravnomerno ispeći.

Kada je pita pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi. Obilno je pospite prah šećerom, isecite tankim i oštrim nožem, pa poslužite. Pita sa jabukama je spremna za konzumaciju.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ona ima samo 3 godine i sprema pitu od jabuka za 5 minuta!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Bundeva

    10. septembar 2025. | 08:02

    Jesenji KLASIK Bundeva

    Podelite komentar