Ovo je spisak džemova koje možete da pravite u septembru: Zanimljivi recepti će vas raspametiti

 
  • 0

Septembar u Srbiji znači samo jedno - vreme je da se zavrnu rukavi, izvadi veliki lonac i da kuhinja zamiriše na šećer, voće i domaćinstvo. Tradicija spremanja zimnice ne menja se decenijama, a upravo deveti mesec u godini donosi obilje voća koje je savršeno za džemove, pekmeze i slatka.

Ako želite da vaša ostava bude puna, evo vodiča kroz najlepše džemove koje možete spremiti u septembru - sa receptima za svaki ukus.

Džem od šljiva - kraljica zimnice

Dzem od sljiva Foto: Shutterstock

Zašto šljive? Šljive su sinonim za srpski pekmez. Njihova prirodna slast i gustina čine da džem od šljiva ne traži ni mnogo šećera ni dodatnih trikova.

Recept:

  • 5 kg zrelih šljiva (najbolje požegača ili čačanska)
  • 500 g šećera (po želji, neki ga kuvaju i bez šećera)
  • 1 limun (sok)

Oprane šljive očistite i stavite da se kuvaju na tihoj vatri. Povremeno mešajte drvenom kašikom da ne zagore. Dodajte šećer tek kad masa krene da se zgušnjava. Kuvajte dok se ne zgusne toliko da kašika ostavlja trag po dnu. Sipajte u tegle dok je vruće i okrenite ih naopačke da se vakumiraju.

Džem od vinogradarskih breskvi

Pekmez od bundeve, džem od bundeve, marmelada Foto:Shutterstock

Zašto breskve? Vinogradarske breskve su sitne, aromatične i baš u septembru najlepše za preradu. Njihov pekmez je gust i mirisan - prava nostalgija na kašici.

Recept:

  • 3 kg vinogradarskih breskvi
  • 1,5 kg šećera
  • 2 limuna (sok i korica)

Oljuštite breskve, isecite ih i pospite šećerom. Ostavite nekoliko sati da puste sok, pa kuvajte dok masa ne postane kompaktna. Pred kraj dodajte limunov sok i rendanu koricu.

Džem od smokava sa orasima

Smokve, Džem, marmelada Foto: Shutterstock

Druga berba smokava u septembru pravo je vreme za sladak, karamelast džem koji se može obogatiti orasima ili malo cimeta.

Recept:

  • 2 kg svežih smokava
  • 1 kg šećera
  • 100 g oraha (seckanih)
  • 1 limun (sok)

Smokve oljuštite, isecite i kuvajte sa šećerom na tihoj vatri. Kada masa krene da se zgušnjava, dodajte orahe i limunov sok. Sipajte u tople tegle i zatvorite.

Džem od krušaka i dunja

Zašto kruške i dunje? Njihova kombinacija daje neverovatno mirisan i gust džem. Dunja pojača aromu, a kruška omekša teksturu.

Recept:

  • 2 kg krušaka
  • 1 kg dunja
  • 1,5 kg šećera
  • 1 vanilin šećer

Kruške i dunje oljuštite i isecite na kockice. Kuvajte ih u malo vode dok ne omekšaju, zatim dodajte šećer i nastavite da kuvate dok se masa ne zgusne. Na kraju ubacite vanilin šećer.

Žele od grožđa

slatko od grožđa, slatko, recept, hleb, džem i hleb Foto: Shutterstock

Septembar je mesec berbe - a od crnog grožđa se pravi predivan žele, providan i aromatičan, idealan za kolače i palačinke.

Recept:

  • 3 kg crnog grožđa
  • 1,5 kg šećera
  • 2 kesice želatina

Grožđe izgnječite i procedite kroz gazu da dobijete sok. Kuvajte sok sa šećerom oko pola sata, pa dodajte želatin prema uputstvu. Sipajte u sterilne tegle dok je još vruće.

Džem od jabuka sa cimetom

Jabuke su baza mnogih mešanih džemova, ali same daju divnu zimnicu - posebno kad se začine cimetom.

Recept:

  • 3 kg jabuka
  • 1,5 kg šećera
  • 2 kašičice cimeta
  • Sok od pola limuna

Oljuštene i očišćene jabuke skuvajte, zatim usitnite štapnim mikserom. Dodajte šećer, limunov sok i cimet. Kuvajte dok ne postane gusto i mazivo.

Septembar je pravi raj za domaćice i sve one koji žele da im se ostava šareni od tegli. Šljive, breskve, smokve, kruške, dunje, grožđe i jabuke nude bezbroj mogućnosti - od klasičnih džemova do modernih kombinacija sa začinima i orasima.

A najbolja stvar? Ovi mirisi i ukusi će vas, kad zahladni, uvek podsetiti na leto koje ste sačuvali u tegli.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Srbija promoviše vina i džemove na sajmu Kina - CIEZ Ekspo

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti