DA SAČUVATE ZDRAVU PAMET: Ove zime jedite čokoladu, a pijte vino ili čaj!

  • 0

Tim stručnjaka s Oksfordskog univerziteta utvrdio je da neke vrste hrane i pića koje svakodnevno unosimo u organizam pospešuju rad naših vijuga. Istražujući delovanja flavonoida, biljnih supstanci kojima su bogate poslastice koje sadrže čokoladu, crveno vino i čaj, dokazano je da one veoma povoljno deluju na mozak.

- Takođe, dokazano je da se vino pokazalo najefikasnijim kod pacijenata koji su duže vreme uzimali namirnice bogate flavonoidima – piše “Journal of Nutrition”.

Flavonoidi su supstance isključivo biljnog porekla, pa ih zato često nazivaju i bioflavonoidima. Flavonoide u velikim količinama mogu se pronaći u pomorandžama i drugom južnom voću, ekstraktu biljke ginko, zelenom i belom čaju, tamnoj čokoladi, šparglama, anisu, ali i u ljusci crnog grožđa, odnosno crnom vinu.

Ove supstance imaju izražena antioksidativna svojstva, pa zato istraživači veruju da njihov povećani unos putem ishrane može znatno smanjiti i rizik za razvoj Alchajmerove bolesti. Flavonoidi takođe redukuju nivo lošeg holesterola, snižavaju krvni pritisak i jačaju krvne sudove.

(MojeZdravlje.ba; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na Jeleninom TikTiku se okupilo preko 20.000 žena koje imaju strah od vožnje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti