• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

NAUČNO DOKAZANO: Rakija je lekovita!

Vreme čitanja: oko 1 min.

U srpskom narodu oduvek je postojalo verovanje da je rakija veoma lekovita i da poneka čašica tog žestokog pića povoljno utiče na zdravlje, što su sada potvrdila i medicinska istraživanja

  • 0

Kako navodi list “Poljoindustrija”, istraživanja su pokazala da umereno konzumiranje rakije povećava koncentraciju dobrog, a snižava nivo lošeg holesterola, kao i da oni koji koji umereno koriste piće ređe obolevaju od kardiovaskularnih bolesti kao što su infarkt srca, srčana slabost, povišeni krvni pritisak i šlog.

- Jedna čašica rakije na dan leči upale unutrašnjeg zida krvnog suda u kojem se nalaze masne naslage koje mogu da prouzrokuju pucanje i srčani udar. Takođe, rakija usporava stvaranje tromba i ubrzava njegovo razlaganje, ako već postoji – kaže se u tekstu.

Pri tome se pod umerenim pićem podrazumeva jedno do dva alkoholna pića koja sadrže 10 grama alkohola, što odgovara jednoj krigli piva, čaši vina ili čašici žestokog pića, s tim što se trudnicama ne preporučuje ništa od svega toga.

Rakija

S druge stane, ako se uzima češće veća doza alkoholnih pića, onda je dejstvo štetno, jer može da ošteti srčani mišić i dovede do grčenja perifernih krvnih sudova.

U slučaju dugogodišnjeg svakodnevnog ispijanja većih količina, od 80 grama ili osam čašica rakije, može da dođe do zadebljanja i uvećanja srčanog mišića, s tim što su žene podložnije tim promenama. Istovremeno, kod alkoholičara dolazi do povišenog krvnog pritiska i pojave arterijske hipertenzije.

(Izvor: Tanjug; Foto: sxc.hu)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti