• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

PRED NOVU TURU PREJEDANJA: Oprez, i alkohol goji!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukoliko vodite računa o svojoj telesnoj težini, trebalo bi da razmislite i o tome koliko alkohola unosite u svoj organizam, jer u proseku skoro 10 odsto ukupnog unosa kalorija otpada na ova pića

  • 0

Jedna čaša vina ima 178 kalorija, baš kao dva čokoladna keksa, a da biste to sagoreli treba vam više od pola sata brzog hodanja. Za razliku od hrane, alkoholna pića imaju malu ili nikakvu nutricionističku vrednost. Te "prazne kalorije", kako ih zovu, često ignorišemo, a ne bi trebalo, upozoravaju iz Svetskog centra za istraživanje raka (VCRF).

Sa sedam kalorija po gramu, alkohol je tek nešto manje kaloričan u odnosu na mast, koja sadrži devet kalorija po gramu. Proteini i ugljeni hidrati imaju četiri, a vlakna dve kalorije po jednom gramu. Muškarcima dnevno treba oko 2.500, a ženama oko 2.000 kalorija. Alkohol je povezan sa rakom dojke, debelog creva, usne duplje i jetre.

Ako ne želite u potpunosti da se odreknete praznične zdravice, uvek postoje načini da smanjite unos alkohola korišćenjem manjih čaša, mešanjem sa mineralnom vodom ili manje kaloričnim pićima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti