• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vegetarijanci imaju zdravije srce

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istraživanje koje je nedavno sprovedeno u Velikoj Britaniji potvrdilo je da vegetarijanci manje obolevaju od srčanih bolesti

  • 0

Istraživanje je rađeno na 44.500 ispitanika i pokazalo je da s prestankom konzumiranja mesa smanjujemo rizik od srčanih bolesti za 32 odsto. Najveće razlike između vegetarijanaca u odnosu na ljude koji jedu meso ogledaju se u nivou holesterola, visini krvnog pritiska i telesnoj težini, pa su tako vegetarijanci okarakterisani kao zdraviji.

Srčana oboljenja su sve više prisutna među ljudima i odnose veliki broj žrtava svake godine. Do toga dolazi zbog visokog procenta masnoće u krvi, a potpuna blokada arterija izaziva srčani udar.

Naučnici sa Univerziteta Oksford do podataka su došli zahvaljujući rezultatima koje su dobili ispitujući 15.100 vegetarijanaca i 29.400 onih koji konzumiraju meso. Istraživanje je trajalo 11 godina i za to vreme od srčanog udara umrlo je 169 osoba, a 1.066 je zatražilo medicinsku pomoć zbog nekog srčanog oboljenja. Većina obolelih konzumirala je  meso.

Vegetarijanci u svoje telo unose malo zasićenih kiselina, što sa sobom vuče i činjenicu da svi imaju manji nivo holesterola, niži krvni pritisak i normalnu telesnu težinu.

(Tamara Milić / klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti