• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako odabrati najzdravije kuhinjsko ulje

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iako smo se mi u Srbiji mahom navikli na to da koristimo samo suncokretovo i tek ponekad maslinovo ulje, postoji mnogo drugih, daleko zdravijih ulja. Odaberite ono koje najbolje odgovara vašem ukusu i zdravstvenim potrebama

  • 0

Možda vam se čini da je svejedno, ali morate znati koja ulja valjaju i za koju namenu. Količina antioksidanasa i zasićenih ulja ume mnogo da varira između različitih vrsta ulja, a i tačka dimljenja je bitna, pošto na visokim temperaturama ulja sa nižim tačkama dimljenja oslobađaju slobodne radikale i poništavaju nutritivne vrednosti ulja.

Kada birate ulje, obratite pažnju na to šta piše na etiketi i izbegavajte ona na kojima piše da su hemijski rafinisana. Bolje uzmite ona na kojima piše da su hladno ceđena, mehanički ceđena ili organska, jer ćete tako izvući ono najvrednije iz svake vrste. Proverite kalorijsku vrednost i obavezno izbegavajte sva ona ulja na kojim stoji da su hidrogenisana.

Foto:Idea go/freedigitalphotos.net Foto:Idea go/freedigitalphotos.net

Ulje od uljane repice

Ovo ulje potiče od uljane repice, koja se gaji zbog semenja koje je siromašno urinskom  kiselinom, gorkastog je ukusa, za koje neki veruju da je toksično u velikim količinama. Uljana repica je bogata u omega-3 kiselinama, koje smanjuju rizik od srčanih problema. Ukoliko vas brine kontroverzno poreklo genetski modifikovanih repica i to što može da ima male količine trans masti, potražite ulje od organske repice.

Dobro je za sve vrste kuvanja zbog lakog ukusa i visoke tačke dimljenja.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje

O zdravstvenim pogodnostima kokosovog ulja i dalje se žestoko raspravlja. Neki tvrde da nema mnogo istraživanja koja bi potvrdila vrednost zasićenih masti u kokosovom ulju. Drugi su, međutim, mišljenja da postoje pouzdana istraživanja koja potvrđuju da devičansko kokosovo ulje podiže dobar holesterol i spečava propadanje zuba.

Dobro je kada se kuva na visokim temperaturama zbog visoke tačke dimljenja. Može i da zameni puter, ali ne zaboravite na to da kokos ima više kalorija od putera.

 

Foto:m_bartosch/freedigitalphotos.net Foto:m_bartosch/freedigitalphotos.net

Maslinovo ulje

Od svih ulja, maslinovo je najnutritativnije. Sadrži velike količine vitamine A i E, koji su dobri za kožu, kosu i oči, kao i hlorofil i magnezijum. Međutim, ljudi uglavnom ne znaju da je zasićeno zdravim masnoćama - mononezasićenim mastima, koje snižavaju loš holesterol i rizik od srčanog udara.

Ekstra devičansko maslinovo ulje je odlično kao salatni preliv, ali nije dobro za kuvanje na jakoj vatri pošto ima nisku tačku dimljenja. Za to možete da upotrebite obično devičansko ili neku drugu vrstu ulja.

Ulje od kikirikija

Ulje od kikirikija je zdravo za srce jer se u njemu nalaze visoke koncentracije resveratrola, kojeg ima i u crnom vinu.

Iako možda nije najzdraviji način pripreme hrane, ukoliko se već odlučite da spremite prženu hranu, koristite ulje od kikirikija. Ima višu tačku dimljenja od mnogih drugih ulja, što znači da će hrana koja se priprema na njemu apsorbovati manje ulja tokom prženja.

Foto:Graeme Weatherston/freedigitalphotos.net Foto:Graeme Weatherston/freedigitalphotos.net

Biljna ulja

Biljna ulja su obično mešavina različitog porekla, koja često sadrže i sojino ulje, tako da njihova zdravstvena vrednost varira. Sojino ulje je bogato monozasićenim mastima, ali sadži i znatne količine zasićenih masnoća. Zato obratitite pažnju na poreklo konkretnog ulja koje želite da kupite i izbegavajte mešavine biljnog porekla.

U zavisnosti od toga šta spremate, biljna ulja možete da koristite za pravaljenje soseva ili pečenje.

Orahovo ulje

Orahovo ulje sadrži zdrave polizasićene masti, koje mogu da snize nivo lošeg holesterola. Takođe, prema nekim studijama, mogu i da pomognu kod stresa i visokog krvnog pritiska.

Ovo ulje je odlično kao salatni preliv i druge upotrebe koje ne zahtevaju zagrevanje.

(A. Ć.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti