Ko jede ribu, živeće par godina duže!
Nekoliko porcija masne ribe poput skuše ili lososa nedeljno, posebno u starosti, mogu da vam produže život za više od dve godine!
Kako pokazuje najnovije istaživanje, omega 3 masne kiseline, zastupljene u masnoj ribi i plodovima mora, štite srce i smanjuju rizik umiranja od srčanih bolesti za 35 odsto. Uz to, sveukupni rizik prerane smrti kod starijih osoba snižen je za 27 odsto.
Iako je povezanost omega 3 masnih kiselina i zdravlja srca poznata od ranije, istraživanje koje su sproveli stručnjaci sa Harvarda prvi je put direktno povezalo nivo masnih kiselina u krvi i manji rizik smrtnosti. Istraživači su tokom 16 godina pratili 2,700 vremešnih Amerikanaca, starijih od 65 godina i više nego dobrog zdravlja. Ispitanici su redovno davali uzorke krvi, išli na sistematske preglede i odgovarali na pitanja o svom zdravlju, životnim navikama i eventualnim bolestima.
Rezultati su pokazali da su pacijenti sa visokim udelom svih tipova omega 3 masnih kiselina u krvi, individualno ili kombinovano, imali manji rizik od prerane smrti. Jedan tip, poznat kao dokozaheksaenoinska kiselina (DHA), povezana je s 40 odsto manjim rizikom od smrti od bolesti srca. Drugi tip omega 3 masnih kiselina, poznat kao dokozapentaenska kiselina (DPA), snižavala je pritom rizik od moždanog udara, dok je eikozapentaenske kiselina (EPA) povezana sa nižim rizikom od srčanog udara koji nije fatalan.
- Ukupno gledano, pacijenti s najvišim nivoima sva tri tipa masnih kiselina u krvi imali su 27 odsto niži rizik od preranog umiranja od bilo kog uzroka i u proseku su živeli dve godine i deset nedelja duže - piše u istraživanju objavljenom u časopisu "Annals of Internal Medicine".
Pritom, najbolji rezultati primećeni su kod osoba koje su od konzumiranja vrlo malih ili čak nikakvih količina ribe prešli na konzumiranje ribe dva puta nedeljno.
- Iako je ishrana koja uključuje ribu već ranije povezivana sa dobrim zdravljem, tek je mali broj istraživanja povezao nivo omega 3 masnih kiselina i smanjenu smrtnost kod starijih osoba. Naše istraživanje potvrđuje važnost omega 3 masnih kiselina za kardiovaskularno zdravlje i pokazuje kako konzumacija ribe kasnije u životu može da utiče na dužinu i kvalitet života - rekli su autori studije.
(Tanjug)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Ona ne ćuti: Emilija Stanojević je trpela strašno nasilje od muža, sve dok ga ćerka nije prijavila
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
nezadovoljština
Ovde se jedu pasulj i krompir čorba ponedeljkom, sredom, petkom i subotom, a riba samo kad umre neko za vreme posta. Ali verujem da je losos ukusan.
Podelite komentar
Bili Piton
Ovde se jede riba dva puta nedeljno.
Podelite komentar