• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

DOVOLJAN JE JEDAN CUG: Pivo podiže raspoloženje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nedavno rađeno istraživanje pokazalo je da ukus piva, nakon samo jednog gutljaja, utiče na lučenje dopamina, poznatijeg kao hormon sreće

  • 0

Pivo podiže raspoloženje! Izgleda da je napokon fraza "pivce za živce" dobila svoju potvrdu. Nedavno rađeno istraživanje je pokazalo da je samo jedan gutljaj piva, vopija ili, kako ga neki nazivaju, soka od ječma, dovoljan da organizam počne sa lučenjem dopamina, hormona koji stvara  u telu osećaj sreće.

Naučnici su istraživali efekte piva na dobrovoljce koji su degustirali 15 ml piva tokom 45 minuta. Nakon ispijanja, rađen je skener njihovog mozga i došlo se do rezultata da se pomoću samo jednog gutljaja piva ljudima podiže raspoloženje.

Foto-ilustracija: Foter.com / deege@fermentarium.com Foto-ilustracija: Foter.com / deege@fermentarium.com

Otpuštanje dopamina dešava se u adrenaliski nabijenim i uzbudljivim situacijama ali i pod uticajem droge i alkohola. Međutim, pivo ne utiče iz tih razloga na lučenje hormona sreće, već je za to isključivo zaslužan njegov ukus koji budi dobro raspoloženje kod ljudi.

Prema rečima naučnika Davida Kerekena rezultati nisu iznenađujući, ali se prvi put potvrdila teorija da alkoholna pića imaju veći uticaj na ljudsko raspoloženje nego što se do sada smatralo.

( Tamara Milić )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti