• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

USKRS: Novi ukusi praznične šunke

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon četrdesetodnevnog posta, mnogi će jedva dočekati rano nedeljno jutro kako bi se počastili bogatom ponudom mrsnih jela na trpezi. U našoj tradiciji je da se za Uskrs načinje prva šunka, koja se najčešće služi barena. Ako vam je dojadilo da svake godine jedete jedno te isto, evo načina kako da omiljenu poslasticu spremite na potpuno nov način

  • 1

Ako vam je dojadilo da svake godine jedete šunku spremljenu na jedan te isti način, evo načina kako da omiljenu uskršnju poslasticu spremite na potpuno nov način.

Šunka u hrskavom hlebu

Foto-ilustracija: Foter/

Foto-ilustracija: Foter/

Sastojci: 

2 kg dimljene šunke

20 g kvasca

750 g brašna

50 g putera

2 žumanceta

so

ulje

Priprema: 

Jedan dan pre spremanja jela natopite šunku u slanu kipuću vodu. Pustite neka voda provri, pa je barite dva sata i ostavite je da odstoji u vodi u kojoj se kuvala.

Namrvite kvasac u 1 dl mlake vode, dodajte malo brašna i ostavite da se testo digne, a zatim umeštajte u ostatak brašna, posolite i dodajte jedno žumance. Dodajte rastopljeni puter, dobro umesite, pokrijte krpom i ostavite preko noći.

Drugi dan, izvadite šunku iz vode, obrišite je, premesite testo i tanko ga razvijte oklagijom, pa ga omotajte oko šunke. U sredini testa napravite rupu kako bi para mogla da izađe napolje. Stavite na nauljeni pleh i pecite u rerni 20 minuta na temperaturi od 190 stepeni. Kada je hleb skoro gotov, premažite ga preostalim žumancetom, koje ste razvodnili s malo vode i pecite još 10 minuta.

Šunka s neodoljivom cikorijom

 

Foto-ilustracija: Foter/ Foto-ilustracija: Foter/

Sastojci:

8 svežnjeva cikorije

50 g maslaca

sok od 1 limuna

narezana sirova šunka

malo soli

Umak:

50 g putera

60 g brašna

aleva paprika

kari

so i biber

Priprema:

Cikoriji odrežite gorki deo stabljike i ostatak u poklopljenoj posudi dinstajte na puteru, soli i limunovom soku nekih desetak minuta. Cikoriju slažite gusto u posudu kako se za vreme dinstanja ne bi raspala. Zatim izvadite cikoriju i svaki njen struk obmotajte komadićem sirove šunke, pa sve vratite u posudu.

Od putera i brašna napravite zapršku, koju ćete zaliti ostatkom soka od cikorije i napraviti gusti umak. Malo posolite, pobiberite, dodajte alevu papriku i kari, a zatim time zalijte cikoriju. Jelo dinstajte još nekoliko minuta, a onda poslužite s pečenim krompirom.

Šunka na švedski način

 

Foto-ilustracija: Foter/stormgrass Foto-ilustracija: Foter/stormgrass

Sastojci:

2 kg dimljene šunke

1 šolja žutog šećera

2 kašičice senfa

1 kašičica vaših omiljenih začinskih trava

ren i senf

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Na žicu iznad kalupa za pečenje postavite šunku i pecite jedan sat. Za to vreme u malom lončiću na laganoj vatri pomešajte šećer, senf i trave, pa mutate dok se šećer ne istopi. Prelijte po šunki, a zatim je vratite u rernu na još pola sata. Pre serviranja, ostavite 10 minuta da odstoji. Poslužite uz senf i ren.

Kineska šunka

Foto-ilustracija: Foter/

Foto-ilustracija: Foter/

Sastojci:

1 manja šunka

1 kašičica soli

10 g cimeta

4 čena belog luka

kora 5 neprskanih pomorandži

2 šolje pirinčanog vina

Priprema:

Šunku nekoliko sati držite potopljenu u vodi koju ste prethodno zacinili solju, šećerom, cimetom i zgnječenim belim lukom. Potom je operite i skuvajte u novoj vodi s narendanom korom pomorandže i pirinčanim venom. Poslužite s barenim pirinčem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Novica Manic

    5. maj 2013. | 10:29

    U kom svetu vi zivite? Jescemo jeftinu salamu ko i svaki drugi dan, jer postoje dve Srbije, jedna koja moze da bira sta da jede i slavi i druga mnogo veca koja nema izbora.

    Podelite komentar