• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zašto je dobro jesti meso

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cink, gvožđe, vitamini i gubitak telesne težine dobri su razlozi da u vašoj ishrani bude zastupljena i razumna količina mesa. Pazite samo da nije riječ o prerađenim mesnim proizvodima u kojima ima aditiva i previše soli

  • 0

Iako je sve više vegetarijanaca, u prirodi našeg naroda je da jede meso. Ukoliko ne možete da se odreknete ove namirnice, evo šta bi trebalo da znate.

Pre nego krenemo na koristi konzumacije mesa, zbog raširene neumerenosti, treba imati na umu i štetu koju može izazvati previše mesa na jelovniku - kao što je rak debelog creva. Rezultati panevropskog istraživanja o ishrani i raku pokazalo je da ljudi koji jedu više od dve porcije (80 grama) crvenog mesa nedeljno imaju za 30 odsto veću verovatnoću da dobiju rak creva nego oni koji konzumiraju manje od jedne porcije.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/rakratchada torsap Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/rakratchada torsap

Prerađeni mesni proizvodi poput kobasica, takođe, nose rizik jer pri postupku kuvanja nastaju kancerogena jedinjenja- heterociklički amini.

A evo i razloga zašto je meso dobro za naš organizam.

Vitamini

Meso je dobar izvor raznih vitamina B grupe, uključujući nijacin, tijamin, riboflavin, vitamin B 6 i vitamin B 12. B vitamini igraju važnu ulogu u formiranju tkiva, proizvodnji crvenih krvnih ćelija i nervnog sistema. Takođe, pomažu u procesu dobijanja energije iz hrane.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/zole4 Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/zole4

Minerali

Meso je i dobar izvor raznih esencijalnih minerala, uključujući i gvožđe, cink i magnezijum. Telu je neophodno gvožđe za proizvodnju hemoglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima koji sprovodi kiseonik do telesnih tkiva i organa.

Cink igra važnu ulogu u pravilnom radu imunog sistema, a magnezijum pomaže u formiranju kostiju i oslobađanju energije iz mišića.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/John Kasawa Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/John Kasawa

Proteini

Organizmu su važni proteini za održavanje zdravih kostiju, mišića, hrskavice, kože, krvi, enzima i hormona. Proteini su važan izvor kalorija i energije. Meso sadrži sve bitne aminokiseline koje telo samo ne može da proizvede. Biljne belančevine, s druge strane, pružaju nepotpune belančevine.

Žene starije od 19 godina trebalo bi da unose 46 grama proteina dnevno (biljnog ili životinjskog porekla), a muškarci stariji od 19 trebalo bi da konzumiraju 56 grama dnevno biljnog ili životinjskog porekla.

(Net.hr; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti