Viršle i paštete izazivaju rak!
Globalna fondacija za istraživanje raka (The World Cancer Research Fund - VCRF) kompletirala je svoj detaljni pregled više od 7.000 kliničkih studija koje su se bavile povezanošću malignih bolesti i ishrane.
U zaključku se navodi da bi ljudi, ukoliko žele da smanje rizik za dobijanje raka, trebalo u potpunosti iz ishrane da izbace čitav niz mesnih prerađevina, posebno proizvoda kao što su salame, paštete, viršle i slično, naročito one koji su napravljeni na bazi crvenog mesa.
Posebno opasan je natrijum-nitrit, supstanca koju većina proizvođača koristi da bi postigla odgovarajuću boju svojih proizvoda, odnosno da bi oni kupcima u rafovima izgledali sveže čak i kad to nije slučaj. Nažalost, natrijum-nitrit zaslužan je za stvaranje nitrozamina koji pogoduju razvoju kancerogenih ćelija u ljudskom telu.
(Telegraf.rs /Knowledge of Today)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Boki
Ako je supstanca stetna treba je zabraniti.
Podelite komentar
boba
Nitriti se oslobadjaju kada se ove preradjevine izlazu temperaturi, zato ne przite virsle i salame, ne stavlja se salama u pizzu vec sunka, narod cesto gresi...
Podelite komentar
vaš novinar
@boba: A peperoni? Zar to nije salama??? A i "šunka", znaš li kako se proizvodi? Zna narod, nemoj da brineš, samo...
Podelite komentar