• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Masnom ribom protiv raka dojke

Vreme čitanja: oko 1 min.

Samo dve porcije morske ribe nedeljno mogu žene da zaštite od kancera dojke

  • 0

Jedna velika studija pokazala je da dve porcije masne ribepoput lososa, skuše, tunjevine, haringe ili sardine, mogu da smanje rizik od pojave raka dojke za 14 odsto. Morska riba pruža omega-3 masne kiseline, koje su važne za razvoj i smanjivanje upalnih procesa u mozgu, kardiovaskularnom sistemu i drugim organima.

Međutim, ovo istraživanje sugeriše da čak i u bogatijim zemljama, kao što je na primer Velika Britanija, devetoro od desetoro devojčica i dve trećine odraslih dama nikad ne jedu masnu ribu. Omega-3 masne kiseline ljudsko telo ne može da proizvede samo.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/tiverylucky Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/tiverylucky

Istraživači su analizirali podatke 26 studija iz SAD, Evrope i Azije koje su uključivale 80.000 učesnika i preko 20.000 žena obolelih od raka dojke. Rezultati pokazuju da i samo 0,1 dodatnih grama ribe na dan donosi pet odsto manji rizik od raka. Da bi to postigle, žene bi trebalo da jedu dve porcije od 140 grama masne ribe nedeljno. Bela riba poput bakalara i ili ribe list takođe je zdrava, ali sadrži manje omega-3 masnih kiselina.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Carlos Porto Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Carlos Porto

Zbog načina ishrane obogaćenog morskom ribom najmanji rizik od raka dojke je među ženama u Aziji. Treba imati na umu da su žene koje se zdravije hrane često i mršavije, što takođe utiče na manji rizik od raka dojke.

(Telegraf.rs / MojeZdravlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti