Šargarepa jača imunitet i pomaže da pocrnimo

  • 0

Najzdravije je jesti sirovu rendanu šargarepu, začinjenu solju, limunovim sokom i ukusnim začinskim travama poput mirođije, bosiljka, peršuna, nane, vlašca, timijana, majorana ...

Šargarepa ima malo kalorija, pa se preporučuje osobama koje drže dijetu, bogata je vitaminima A, C i K i odličan izvor celuloze i prirodnih šećera. Poznato je da ovo povrće blagotvorno deluje na oči, što je i naučno dokazano. Osim toga, jača imunitet, štiti srce i krvne sudove, snižava krvni pritisak i nivo lošeg holesterola.

Preporučuje se anemičnim osobama, a podstiče i čišćenje organizma, jer je snažan diuretik. Takođe, beta-karoteni, koji joj daju narandžastu boju, važni su za proizvodnju melanina, pigmenta koji omogućava da naša koža tokom sunčanja dobije prelepu bronzanu boju.

Znaćete da je šargarepa sveža ako je koren čvrst i gladak, a boja jarko narandžasta. Ako je ne upotrebljavate odmah, pre nego što je stavite u frižider odsecite joj vrh i stavite je u plastičnu kesu. Nemojte da je držite u blizini jabuka, krušaka ili krompira, jer može da postane gorka.

(Telegraf.rs / MojeZdravlje.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najtačniji horoskop za april Aleksandre Bjeljac

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti