• 7

Vreme čitanja: oko 2 min.

ZAŠTO JE GMO HRANA ŠTETNA: Izaziva tumore, alergije, neplodnost, ekološku katastrofu!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako pojedini stručnjaci ubeđuju da je genetski modifikovana hrana potpuno bezbedna, istraživanja pokazuju da GMO izaziva užasne bolesti kod životinja, o efektima na ljude se ćuti

  • 7

Prodaja i proizvodnja genetski modifikovane hrane zabranjena je u Srbiji, ali je građani ipak godinama jedu, a da to i ne znaju. Zvaničnih podataka o eventualnim posledicama po zdravlje čoveka nema, a testiranja na životinjama pokazala su šokantne rezultate.

Jedno istraživanje pokazalo je da su se kod zamorčića koji su jeli GM paradajz vremenom razvili čirevi na želucu. Oni miševi koji su jeli genetski modifikovanu soju imali su oštećenja na jetri, pankreasu i testisima, dok je zečeve ovakva soja dovela do obolelih bubrega i ozbiljnih srčanih problema.

Foto: Profimedija Foto: Profimedija

Modifikovani grašak neretko izaziva alergije kod laboratorijskih životinja, a od uljane repice razvile su se masna jetra, a kasnije i ciroza. GM kukuruz ugrozio je imunitet ispitivanih životinja, ali se pokazalo i da dovodi do abnormalnih promena na organima i smanjenja plodnosti, kao i do bržeg starenja i skraćenja životnog veka.

Dugoročna istraživanja na ljudima nisu sprovođena, ali osnovano se sumnja da genetski inženjering hrane može da ostavi dugoročne posledice, ne samo na nas same, već i na naše praunučiće.

Foto-ilustracija: PopularResistance.org Foto-ilustracija: PopularResistance.org

Na primer, sastojci iz GM soje menjaju DNK prijateljskih bakterija koje normalno žive u našem organizmu, okrećući ih protiv nas. Takođe, toksične materije iz genetski modifikovanog kukuruza pronađene su u krvi trudnica i njihovih još nerođenih beba.

Od 1996. godine, kada je prvi put poslužen jedan obrok sačinjen od GM namirnica, pa do danas, broj Amerikanaca obolelih od jedne ili više hroničnih bolesti skočio je za čitavih 10 odsto. Alergije na hranu su sve češće, a sve je više dece sa autizmom, ljudi sa problematičnim sistemom za varenje, kao i onih koji biju bitke s neplodnošću.

Foto: YouTube/CrapThe Foto: YouTube/CrapThe

Lekari upozoravaju da je sve više žena koje imaju povišeno lučenje hormona IGF-1, direktno povezanog sa kancerom dojke, a dobar deo njih pio je mleko krava kojima su ubrizgavani hormoni rasta.

Što se životne sredine tiče, GMO vrši kontaminaciju zemljišta i prirode – zauvek! Prema mišljenju nekih ekologa, posledice bi mogle da budu katastrofalnije od onih koje nam ostavlja radioaktivni otpad.

Foto-ilustracija:  Sxc.hu/tiloo Foto-ilustracija: Sxc.hu/tiloo

Nije problem samo u genetski modifikovanom organizmu, već i o kojekakvim novim herbicidima, pesticidima i drugim otrovima kojima se prskaju bilke da bi bolje i brže rasle. Kao primer, može se navesti potpuno istrebljenje kraljevskih leptirova na područjima na kojima se gaje genetski modifikovane kulture.

Foto-ilustracija: Foter/Southernpixel - Alby Headrick Foto-ilustracija: Foter/Southernpixel - Alby Headrick

Predsednik SANU, Nikola Hajdin smatra da je došlo vreme da se donese novi zakon o prometu GMO, koji treba da zauzme drugačiji stav od trenutno aktuelnog iz 2009. godine koji ga zabranjuje. Iako je otvaranje vrata za GMO sve bliže, Miladin Ševarlić, predsednik društva agrarnih ekonomista, kaže da ovu odluku ne treba da donose genetičari, jer je to pre svega ekonomsko i zdravstveno pitanje.

- Srbija je oduvek bila zemlja bez GMO, a kada to više ne bude tražiće nam dodatne analize i za one proizvode koji nisu GMO. Samo po osnovu nabavke GMO semena, Srbija će godišnje pretrpeti štetu od oko 500 miliona evra - ističe Ševarlić za “24 sata”.

(Telegraf.rs /Izvori: ResponsibleTechnology.org / 24sata.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Chwarak

    23. oktobar 2013. | 23:42

    STOP GMO!!! Necemo da jedemo ta s***a

    Podelite komentar

  • Seksoman

    24. oktobar 2013. | 02:48

    prvo u skupstinsku menzu

    Podelite komentar

  • Marija Karabasevic

    13. januar 2014. | 14:16

    Apsolutno sam protivnik promene zakona o GMO hrani.Treba samo to dobro objasniti nasim pametnim politicarima da bez diskusija , automatski odbace zahtev SAD da se promeni taj nas zkon o zabrani GMO.od pre 5-6 godina. Ako treba da se i licno sastavi grupa koja ce traziti prijem kod predsednika i ministra poljoprivrede da im se objasni koliko je to zlo po nasu decu. Sta ja jos treba da uradim da bi se ispostovao yahtev hiljada poptisnika koji su i ranije trazili stop GMO.?

    Podelite komentar