• 5

Vreme čitanja: oko 2 min.

14 razloga zašto treba da jedete krastavac

Vreme čitanja: oko 2 min.

Možda niste znali, ali krastavac je jedna od najzdravijih namirnica, a često ga nazivaju i super hranom. Zato sledeći put kada odete na pijacu slobodno kupite celu gajbu. Nećete pogrešiti

  • 5

Mnogi smatraju da krastavac nema baš neku funkciju što se tiče zdravlja, ali se i te kako varaju. On je izuzetno bogat mineralima, posebno kalijumom, odličan je za detoksikaciju jer nam omogućava da izbacimo toksine iz organizma, ali ga istovremeno možete koristiti u još mnoge svrhe.

Foto-ilustracija: Foter/PepOmint Foto-ilustracija: Foter/PepOmint

HIDRIRA TELO

Ako ste previše zaboravni pa u toku dana ne pijete dovoljno vode, pojedite hladan krastavac.

DOBAR JE ZA GORUŠICU I RANE

Osim toga što će smiriti vaš želudac i ukloniti gorušicu, u slučaju da se posečete, možete da stavite kolutić krastavca na ranu i vrlo brzo ćete osetiti olakšanje.

ELIMINIŠE TOKSINE

Sva voda iz krastavca deluje dobro na unutrašnje organe, tako što ih čisti od raznih prljavština. Takođe je poznato da je u stanju da razbije kamen u bubregu.

Foto-ilustracija: Foter.com / Muu-karhu Foto-ilustracija: Foter.com / Muu-karhu

BOGAT JE VITAMINIMA

Krastavac, posebno kora, bogat je vitaminima koji su svakodnevno potrebni organizmu, pogotovu vitaminom A, B i C koji jačaju imuni sistem.

BOGAT JE MINERALIMA

Sadrži visoku količinu kalijuma, magnezijuma i silicijuma. Mnoge banje u ponudi imaju upravo tretmane tokom kojih se koriste krastavci.

POMAŽE PRI VARENJU I MRŽAVLJENJU

Zbog velike količine vode i niskog sadržaja kalorija, krastavac je idealan izbor za ljude koji žele da smršaju. Jedite ga uz supu i salatu i vaši kilogrami će početi da se tope.

Foto: Foter.com /melodramababs Foto: Foter.com /melodramababs

UKLANJA PODOČNJAKE

Ukoliko imate problema sa tamnim kolutovima oko očiju, iskoristite krastavac jer on ima moć da smanji podočnjake i nadutost kapaka.

KRASTAVAC ŠTITI OD RAKA

Poznato je da sadrži jedinjenja koja smanjuju rizik od nekoliko tipova kancerogenih oboljenja uključujući rak jajnika, dojke, prostate i materice.

LEČI DIJABETES, SMANJUJE HOLESTEROL I KONTROLIŠE KRVNI PRITISAK

Sok od krastavca sadrži hormon koji je neophodan za proizvodnju insulina jer sadrži dosta vlakana, kalijuma i magnezijuma.

Foto-ilustracija: Foter.com / niznoz Foto-ilustracija: Foter.com / niznoz

OSVEŽAVA USTA

On takođe osvežava i leči desni od bolesti. Stavite parče krastavca u usta i pritisnite ga jezikom ka nepcima. Zadržite ga tako pola minuta i ubiće sve bakterije koje su odgovorne za loš zadah.

OBNAVLJA KOSU I NOKTE

Zahvaljujući mineralu silicijumu koji se nalazi u krastavcu, vaša kosa i nokti biće sjajni i jaki. Sumpor i silicijum iz krastavca takođe stimulišu i rast vaše kose.

ČUVA ZDRAVLJE, UBLAŽAVA ARTRITIS

Kao odličan izvor silicijuma, krastavac čuva zdravlje tako što jača vezivno tkivo. A kada ga pomešate sa sokom od šargarepe, može da ublaži bol artritisa jer smanjuje nivo mokraćne kiseline.

Foto-ilustracija: Foter.com / atomicshark Foto-ilustracija: Foter.com / atomicshark

SPREČAVA MAMURLUK

Ako hoćete da izbegnete jutarnje glavobolje, mučninu ili mamurluk, posle burno provedene noći pojedite nekoliko kriški krastavca. Sadrži dovoljno vitamina B, šećer i elektrolite koji će vam smanjiti jutarnje tegobe.

ČUVA BUBREGE

Snižava nivo mokraćne kiseline u telu i tako održava bubrege zdravim.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Ivana

    5. mart 2014. | 23:07

    Mene ubi želudac,kad ga jedem svežeg....

    Podelite komentar

  • nedeljko

    12. mart 2014. | 03:30

    odlican uz rakiju:):

    Podelite komentar

  • Mrgud

    28. mart 2014. | 08:31

    Klonite se vi krastavaca,da samo znate cime ih seljaci sve "dopinguju" u plastenicima ne bi ih ni pogledali a kamoli jeli.Sva hrana iz plastenika je kao vjestacka bez nekog ukusa ali eto neki to i ne primecuju.

    Podelite komentar