• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nestle iz upotrebe izbacio sve veštačke aditive

Vreme čitanja: oko 1 min.

Švajcarska kompanija Nestle prva je globalna konditorska industrija koja je donela odluku da više niti u jednom njihovom proizvodu ne bude veštačkih ukusa, boja i konzervansa

  • 0

Jedan od najvećih svetskih proizvođača slatkiša promenio je recept za 79 različitih proizvoda koji su u sebi sadržali supstance potencijalno opasne po ljudsko zdravlje. Zasad samo u Velikoj Britaniji, iz upotrebe je izbačeno nekih osamdesetak hemikalija, a one su zamenjene sastojcima iz prirode kao što su šargarepa, hibiskus, rotkvice, šafranika i limun.

Do ove odluke došlo je nakon što su udruženja potrošača širom sveta počela da iznose u javnost podatke o tome koliko su po ljudsko zdravlje štetna pojedina jedinjenja iz namirnica industrijskog porekla. Na stubu srama našle su se boje E102 (drečavo žuta), E104 (zlatno žuta), E110 (narandžasta), E122 (karmin crvena), E124 (cigla crvena) i E129 (krvavo crvena), dok su ozloglašeni karcinogeni E123 (ljubičasta) i sve varijante plave još ranije potpuno izbačeni iz upotrebe.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti