• 0

Hipertenzija i gestacijski dijabetes: Nutricionista savetuje koje namirnice bi trebalo izbegavati

Buduće mame koje imaju povišen krvni pritisak ili trudnički dijabetes trebalo bi da povedu više računa o ishrani i da pažljivo čitaju deklaracije

  • 0

Povišen krvni pritisak i gestacijski dijabetes su dva problema sa kojima se trudnice najčešće susreću.

Oba zdravstvena stanja iziskuju kako saradnju buduće mame sa internistom i endokrinologom, tako i podršku nutricioniste. Jer i hipertenzija i trudnički dijabetes moraju da budu praćeni odgovarajućim režimom ishrane koji će i mami i bebi obezbediti sve neophodne nutrijente.

- Kad postoji neki zdravstveni problem u toku trudnoće, povišen krvni pritisak ili dijabetes, pored terapije koju je propisao lekar, postoji način kako se se ishranom ta stanja dovedu u normalu - kaže za Ona.rs doktor medicine i klinički nutricionista Olga Ličina.

Opasne skrivene soli

Kod povišenog krvnog pritiska trebalo bi voditi računa o unosu soli. Kako navodi naša sagovornica, preporuka je od četiri do pet grama dodatnog dnevnog unosa soli, ali ako već postoji visok krvni pritisak, onda bi so trebalo svesti na jedan do dva grama.

- Buduće mame koje imaju hipertenziju tokom trudnoće posebnu pažnju trebalo bi da obrate na skrivene soli. One se nalaze u sosovima poput kečapa, senfa, majoneza i soja-sosa. Takođe, svi industrijski proizvodi i konzervirana hrana su bogati solju, pa bi i tu trebalo biti oprezan - upozorava dr Ličina.

Prema njenim rečima, pored toga što bi trebalo izbegavati dodatnu so, trebalo bi povećati unos namirnica bogatih kalijumom. To su banane, ali i narandžasto voće i povrće - pomorandža, bundeva, šargarepa…

Šargarepa Foto:Pixaby

Takođe bi, objašnjava sagovornica našeg portala, trebalo povećati i unos namirnica bogatih vlaknima, a ona se nalaze u žitaricama, povrću i orašastim plodovima - bademima, lešnicima, orasima, pistaćima... Ali, sa orašastim plodovima potreban je dodatni oprez.

- Oni su ekstremno kalorični, imaju od 500 do 600 kalorija na 100 grama, a obično trudnice koje imaju problem sa visokim pritiskom imaju problem i sa viškom telesne mase, pa je zato važno voditi računa o količini - ističe nutricionistkinja.

Pametno birajte voće

Drugi veoma čest zdravstveni problem koji se javlja kod trudnica je gestacijski dijabetes, odnosno šećerna bolest u trudnoći. To, smatra naša sagovornica, i ne bi trebalo da čudi, s obzirom na to da je sve više žena koje ostaju u drugom stanju posle 35. godine života.

- Pored starosti trudnice, kao faktor rizika postoji i neka nasledna komponenta, pa bi trebalo voditi računa o unosu šećera ne samo u kolačima, nego i u voću. Preporuka je da buduća mama što ređe jede voće koje ima visok glikemijski indeks, a to su banane, grožđe, lubenica, dinja i sve drugo izuzetno slatko voće - navodi dr Ličina.

ribizla, voce, crna ribizla, crvena ribizla Foto: Pixabay

Ona naglašava da navedene vrste slatkog voća nisu zabranjene, ali bi trebalo povesti računa o količini. Čak ni sa bobičastim voćem koje ima nizak glikemijski indeks ne bi trebalo preterivati; od 200 do 300 grama biće sasvim dovoljno da se buduća mama zasladi između obroka.

Poput skrivenih soli, mnoge industrijske namirnice bogate su i skrivenim šećerima. Ima ih gotovo svuda - u kečapu, senfu, majonezu, supama iz kesice, hlebu, pecivima, sokovima, žvakama i, naravno, konditorskim proizvodima.

Zato je važno da buduća mama, posebno ukoliko ima gestacijski dijabetes ili hipertenziju, maksimalno izbegava industrijske proizvode i da čita deklaracije kako bi na vreme uočila gde se skrivaju dodatne količine šećera, veštačkih zaslađivača i soli.

Instagram nalog dr Olge Ličine možete da pratite OVDE

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba