• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto je povećan svrab kože u toku trudnoće i šta učiniti povodom toga

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naglasićemo da ukoliko je učestali i već upitni svrab, potražite savet stručnog lica

  • 0
Foto:Shutterstock

Svrab je verovatno na listi najiritantijih stvari koje postoje. Čak razmišljanje o njemu ga čini još gorim. I dok čitate ove prve rečenice verovatno ste se već počešali, ali trudnicama je sigurno gore, jer nažalost postoje razlozi zašto je kod njih taj osećaj naglašen u najlepšem periodu žena.

Dok je žena u trudnoći, postoji šansa da njena koža postane osetljivija i da se pojavljuje svrab po celom telu ili je ponekad to samo jedan deo tela kao na primer noge ili stomak.

Nije nepoznato da vam privuče pažnju čest svrab nogu u trudnoći, ali zašto je toliko čest, objašnjava "verywellfamily.com.

Za primer smo uzeli noge, tabane, jer možete pretpostaviti da, ako ste u kasnijem delu trudnoće, ovo može biti pravi izazov za trudnice, jer njihov već lepo oformljen stomak može biti prepreka. Naglasićemo da ukoliko je učestali i već upitni svrab, potražite savet stručnog lica.

svrab stopala Foto:Shutterstoc

Postoji mnogo razloga zašto se ovo dešava na predelu nogu ili tabana,  uključujući jak rad hormona, znojenje ili problemi sa kožom poput psorijaze. Hormonski poremećaji i promene mogu uticti na nervne završetke i tako ih čine osetiljivijim što izaziva povećan svrab.

Koža u toku trudnoće, kao što znamo, se rateže. Pogotovo stomak. Rastezanje kože može dovesti do dehidratacije ukoliko se ne neguje što dovodi do svraba koji ume da bude nepodnošljiv. Isto tako i za stopala. 

Foto:Shutterstock

Kako da se rešite svraba

Ovo možete primeniti kao rešenje ukoliko nije u pitanju neki problem sa kožom. Kada ste kod kuće koristite tople i hladne obloge, tako što ćete njome nakvasiti krpu ili peškir.

Zapamtite ono što vam je sigurno rutina bila i van trudnoće a to je nega kože. Zlatno pravilo koje sve žene znaju: Šta raditi kada je koža suva? - Hidrirati je! Zato slobodno koristite kremice za hidriranje koje imate i mažite na suve delove. Eto, još jedan razlog da napravite spa-veče i uživate, kao buduća mama, to je najmanje što zaslužujete.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mirjana je dobila bliznakinje sa 46 godina, kada je mislila da više za to nema šanse

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba