• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

12 razloga zbog kojih bi trebalo da vežbate u trudnoći

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dobre navike ne bi trebalo menjati ni u mesecima kada iščekujete donošenje potomstva na svet

  • 0
vežbanje u trudnoći Foto: Shutterstock

Kad ostane u drugom stanju, buduća mama dobija različite savete - od onih da bi trebalo da bude jednako aktivna kao i pre trudnoće do saveta da se pričuva i da zaboravi na treninge dok se ne porodi.

Dženi Francis (35), lični trener i pisac, porodila se pre četiri meseca, ali nije prekidala sa vežbanjem kad je saznala da je ostala u drugom stanju.

Kako piše The Sun, tokom trudnoće na društvenoj mreži “Instagram” delila je snimke na kojima se vidi kako vežba, a mnoge trudnice su joj pisale kako žele da vežbaju, ali nisu bile sigurne da li im je to dozvoljeno.

Dženi podseća da je vežbanje u trudnoći ne samo dozvoljeno, već i preporučljivo, osim ako buduća mama ne pati od nekog zdravstvenog problema ili stanja koje je sprečava da vežba, odnosno ako joj lekar ili babica nisu savetovali da prestane sa vežbanjem dok se ne porodi.

Fitnes instruktorka navodi koje su prednosti vežbanja tokom trudnoće.

1. Izdržljivost

Svaka vežba koja povećava broj otkucaja srca pomaže u jačanju srca i krvnih sudova. Poboljšanje kondicije podržava sposobnost tela da se nosi sa budućim fizičkim izazovima, uključujući i izdržljivost tokom porođaja.

Duge šetnje, plivanje, vežbe kod kuće, vežbe snage i vožnja bicikla su bezbedne metode vežbanja u trudnoći.

2. Smanjivanje rizika od gestacijskog dijabetesa i preeklampsije

Aktivnost tokom trudnoće pomaže u smanjivanju rizika od razvoja brojnih zdravstvenih stanja povezanih sa trudnoćom, uključujući gestacijski dijabetes i preeklampsiju. U retkih slučajevima može da bude opasno po život.

3. Bolje raspoloženje

Fluktuacija hormona u trudnoći dovodi do pojačanih emocija, a kao rezultat toga buduće mame su podložnije depresiji.

Redovno vežbanje tokom trudnoće oslobađa endorfine i dopamin, supstance koje pomažu u regulisanju stresa.

Nasmejana trudnica Foto: Shutterstock

4. Krvni pritisak

Tokom trudnoće krvni pritisak se može povećati. Ali, ako vrednosti krvnog pritiska dramatično porastu, to može da bude rizično i za mamu i za bebu, i ujedno je znak upozorenja za preeklampsiju.

Ostati aktivan, čak i ako to podrazumeva samo svakodnevne šetnje, može da pomogne u sprečavanju skokova krvnog pritiska.

5. Jačanje mišića

Težina bebe koja raste u maminom stomaku stvara dodatni pritisak na donju polovinu tela trudnice, često izazivajući bol u donjem delu leđa, kao i bolove u karlici i kolenima.

Vežbe koje jačaju mišiće jezgra i donjeg dela tela, kao što su joga, pilates i dizanje tegova manje težine, podržavaju kičmu i zglobove i mogu da spreče razvoj bolova u donjem delu leđa i karlici.

6. Težina

Prirodno je da se trudnica ugoji, ali dobijanje velike količine masti tokom trudnoće može da dovede do brojnih zdravstvenih problema.

Održavanje zdrave telesne težine može da pomogne u sprečavanju brojnih zdravstvenih problema uključujući gestacijski hipertenziju, preeklampsiju, gestacijski dijabetes, kao i rađanje previše krupne bebe, što može da poveća rizik od gubitka krvi i problema da beba prođe kroz karlicu tokom porođaja.

7. Umor

Gotovo sve trudnice žale se na umor. Iako bi u dremanju trebalo uživati, istraživanja pokazuju da previše odmaranja može učiniti da se osećate umornije.

Kardio vežbe i vežbe snage mogu značajno da smanje umor i poprave raspoloženje, dok jednostavna šetnja ili čas prenatalne joge mogu imati sličan efekat, jer pomažu u sprečavanju umora povećanjem protoka krvi i oslobađaju endorfin i dopamin.

8. San

Pored toga što se često žale na umor, trudnice često imaju problema i sa nesanicom. Redovno vežbanje pomaže da bolje spavamo i da kvalitet sna bude bolji.

Trudnica, trudnoća, vežbanje u trudnoći Foto: Pexels

9. Problemi sa probavom

Zatvor je česta i bolna tegoba na koju se žali većina trudnica. Vežbanje pomaže stimulaciju rada creva i bolju peristaltitku.

10. Oporavak

Porođaj je ozbiljan zadatak za žensko telo i potrebno je vreme za oporavak posle donošenja novog života na svet.

Istraživanje koje je obavljeno u Madridu pokazalo je da su se žene koje su redovno vežbale tokom trudnoće brže oporavljale posle porođaja. Takođe, one su se brže vratile uobičajenim fizičkim aktivnostima.

11. Smanjenje rizika

Postoji mnogo rizika povezanih sa porođajem. Vežbanje ne može da bude garancija da do problema neće doći, ali je istraživanje Univerziteta u Granadi pokazalo da žene koje vežbaju tri puta nedeljno tokom trudnoće imaju manje šanse da rode velike bebe. Naime, rađanje previše krupne bebe može da dovede do komplikacija i po majku i po dete tokom porođaja.

12. Mirovanje

Manjak kretanja može da nanese telu veću štetu nego neke nezdrave navike. Što se više krećemo, to više podržavamo naše telo i pomažemo u sprečavanju bolesti, a to se odnosi i na trudnoću.

Video: Ishrana u trudnoći: Lista poželjnih i zabranjenih namirnica

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba