• 12

Vreme čitanja: oko 5 min.

Ana Ivanović o majčinstvu, porodici i deci za Ona.rs: "Za mene je dojenje nešto što se podrazumeva"

Vreme čitanja: oko 5 min.

"Mislim da je dojenje na javnom mestu potpuno opravdano i prihvatljivo, posebno jer postoji način i da se sačuva privatnost"

  • 12
Ana Ivanović Foto: Sarah - Luisa Lousil

Proslavljena teniserka Ana Ivanović inspiracija je mnogim sportistkinjama, poslovnim ženama, a posebno majkama. Porodični trenuci koje podeli sa javnošću izazivaju veliku pažnju, svoju sreću kao da pretače i na druge, a deca i majčinstvo su  tema o kojoj mnoge žene žele da čuju nešto baš od nje. Upravo o ovome razgovarali smo sa Anom Ivanović.

Dugogodišnji nacionalni ambasador UNICEF-a, Ana je podržavala prevenciju vršnjačkog nasilja, razvoj u ranom detinjstvu, pomoć za prevremeno rođene bebe. Bila je uključena u pružanje pomoći za vanredne situacije – poplave u Srbiji i odgovor na kovid pandemiju. Na pitanje koliko je njoj lično to angažovanje značilo i šta je naučila o problemima sa kojima se suočavaju deca u Srbiji, Ana odgovara:

- Privilegija je biti nacionalni ambasador UNICEF-a! Smatram da su solidarnost i davanje plemeniti i da se dobro osećamo kada nekome pomognemo. Saradnja sa UNICEF-om je usmerila moju pažnju na decu - njihova prava i pomoć da ostvare srećno detinjstvo. To me posebno ispunjava i inspiriše. Bila sam svedok mnogim emotivnim pričama dece i njihovih porodica. Živimo u svetu u kojem su deci često ugrožena ili uskraćena osnovna prava i mislim da bi svi trebalo da doprinesemo da deca budu zaštićena i da odrastaju bezbrižno i srećno.

Ana Ivanović Foto: Unicef

Prilikom jedne posete UNICEF-u imala je priliku da razgovara sa patronažnim sestrama i mamama o nezi koju dete treba da dobije tokom prvih godina života. Tada je rekla da je kao buduća majka čitala sve relevantne savete od proverenih stručnjaka i da se rukovodila savetima lekara i svojim majčinskim instinktom. Danas je Ana majka dečaka Luke i Leona i sa suprugom Bastijanom Švajnštajgerom očekuje treće dete. Pitali smo je da li je i sada tako, kada čeka treću bebu.

- Uvek sam pratila savete proverenih stručnjaka u vezi sa zdravljem, negom i dečjom psihologijom. I to i dalje radim jer svaki uzrast deteta nosi nove izazove za roditelje. Naravno, odluke sam na kraju donosila u skladu sa svojim majčinskim instinktom, ali imajući u vidu ono što je naučno utemeljeno - odgovara Ana.

Savremene teorije razmatraju da li se bebe mogu razmaziti ako se nose kada zaplaču, većina je stavova da je nežnost i kontakt sa bebom od neprocenjivog značaja. Ana o tome ima jasno mišljenje:

- Dokazano je da su prve godine života najvažnije za celokupan kasniji razvoj i formiranje ličnosti deteta. Imajući to u vidu, verujem da je na prvom mestu ljubav, toplina i zagrljaj i to počevši od prvih dana i meseci bebinog života. Dodir „koža na kožu” od trenutka kada se beba rodi je nešto što se pokazalo kao izuzetno važno za njen razvoj. Ukoliko dete na taj način započne život ne samo da se pravilnije razvija nego dobija osećaj sigurnosti, smirenije je i srećnije. Ne možete razmaziti bebu ako joj zagrljajem pružate ono sto je njoj potrebno - kaže naša sagovornica i dodaje:

- Verujem da su nežnost i toplina neprocenjivi za zdravo i srećno dete, a kasnije i za odraslu osobu.

Dojenje je poseban period života, i za majku iza dete. Ova tema sve je aktuelnija, a Ana Ivanović je sa nam podelila i to da li je dojila oba deteta i koliko joj je to bilo važno.

- Za mene je dojenje nešto što se podrazumeva i nijednog trenutka nisam pomišljala da svojoj deci uskratim ono što im je dato od prirode, a što je najbolje i najzdraviji način ishrane za njih. Svesna sam da je dojenje u poslednje vreme sve manje zastupljeno i mislim da je to velika šteta i za bebu i za majku. Detetu se uskraćuje dragocena hrana za njegov imunitet, a majci posebno emotivno vezivanje i bliskost sa svojom bebom koja se razvija tokom dojenja - ističe.

U Srbiji je stopa dojenja dosta mala u odnosu na većinu zemalja u Evropi. Pitali smo proslavljenu teniserku kako gleda na to, koliko je ovaj prirodni proces koji spaja majku i dete danas deo života žene u različitim delovima sveta.

- Stopa dojenja u Srbiji, a i u svetu, sve je manja i mislim da su razlozi različiti, od potrebe da se majka što pre vrati na posao do toga da se izbacivanjem dojenja majke oslobađaju određenog napora koje dojenje nosi sa sobom. Recimo u Americi, gde sam se oba puta porodila, porodiljsko odsustvo traje od šest nedelja do tri meseca i majke praktično nemaju izbora da nastave sa dojenjem. Takođe, tamo sam primećivala da se na dojenje na javnom mestu ne gleda blagonaklono. Mislim da je dojenje na javnom mestu potpuno opravdano i prihvatljivo, posebno jer postoji način i da se sačuva privatnost. Odnos prema ovom pitanju se razlikuje od države do države.

Ana ističe da je slično pitanje i u vezi sa imunizacijom dece. Većina roditelja u Srbiji podržava obaveznu vakcinaciju dece, ali u poslednjih nekoliko godina, jedan broj roditelja okleva oko vakcinacije dece.

- Nešto što se u prošlosti podrazumevalo, u novije vreme se nekako preispituje od strane roditelja. Mislim da je razlog tome što su sada dostupne najrazličitije informacije. Činjenica je da nije uvek lako znati sa sigurnošću šta je najbolje za vaše dete i ponekad se odluke donose iz straha. Ipak, u Srbiji se većina roditelja opredeljuje za osnovnu imunizaciju - kaže Ana i naglašava da je činjenica da su vakcine iskorenile mnoge bolesti do sada.

Da joj majčinstvo veoma prija, govori svaka njena fotografija na društvenim mrežama. Pitali smo Anu koliko je važno da žena u prvim danima posle porođaja ima pomoć, što stručnu, što porodičnu i koliko je posebno važna podrška i pomoć partnera.

- Uživam u majčinstvu i srećna sam što od prvog dana imam podršku supruga i šire porodice. Tokom trudnoće, i posebno nakon porođaja, pomoć i podrška su presudni kako za majku tako i za bebu. Harmonični odnosi i razumevanje u porodici i te kako utiču na razvoj dece. U početku je uloga majke nekako prirodno izraženija, ali je prisustvo i angažovanje oca takođe neophodno i važno - kaže Ana i dodaje:

- Suprug i ja smo posvećeni roditelji i mnogo vremena provodimo sa decom, ali takođe imam i svoje profesionalne ciljeve koje želim da ostvarim. To je jedan segment života koji me ispunjava na drugi način. Nalazim zadovoljstvo i u novim poslovnim izazovima i angažovanjima. Multifunkcionalnost je prirodna za žene, zar ne?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Lepa kao lutka, zgodna... Evo nekoliko saveta za stajling Ane Ivanović

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Dojenje

Komentari

  • Isabela

    27. april 2023. | 20:45

    Prelepa Ana😊

    Podelite komentar

  • Гаргамел

    27. april 2023. | 22:49

    Боже ме сачувај, као да је само она рађала и као да је само она мајка !

    Podelite komentar

  • Đina

    27. april 2023. | 23:10

    Zašto ne objavite sve komentare?!

    Podelite komentar