• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Rizik od prevremenog porođaja zbog pušenja tokom trudnoće veći je nego što se ranije mislilo

Vreme čitanja: oko 4 min.

Studija Univerziteta u Kembridžu otkrila da se verovatnoća da će beba biti mala za svoje gestacijsko doba povećava do četiri puta ukoliko trudnica konzumira cigarete

  • 0
Trudnoća pušenje Foto: Shutterstock, Pixabay

Žene koje puše tokom trudnoće imaju 2,6 puta veću verovatnoću da će se prerano poroditi u poređenju sa nepušačicama. To je, kako pokazuju nova istraživanja, više nego dvostruko od prethodne procene.

Studija Univerziteta u Kembridžu takođe je otkrila da pušenje znači da je četiri puta veća verovatnoća da će beba biti mala za svoje gestaciono doba, što je dovodi bebu u opasnost od potencijalno ozbiljnih komplikacija, uključujući poteškoće sa disanjem i infekcije.

- Već dugo znamo da pušenje tokom trudnoće nije dobro za bebu, ali naša studija pokazuje da je potencijalno mnogo gore nego što se prethodno mislilo - rekao je profesor Gordon Smit, šef odeljenja za akušerstvo i ginekologiju na Univerzitetu u Kembridžu: - To dovodi bebu u opasnost od potencijalno ozbiljnih komplikacija zbog presporog rasta u materici ili zbog preranog rođenja. Nadamo se da će ovo saznanje podstaći trudnice i žene koje planiraju trudnoću da ostave cigarete. Trudnoća je ključno vreme kada žene prestaju da puše i ako mogu da se odreknu duvana nakon porođaja, to bi bila doživotna i korist za njih i za njihovo dete.

Trudnica trudnoća abortus doktor pacijent podrška Foto-ilustracija: Shutterstock

Naime, kako prenosi Independent, kada toksini iz dima putuju kroz krvotok do bebe, ona se bori za kiseonik. Kada se to dogodi, takvo stanje utiče na njihov razvoj i povezano je sa prevremenim rođenjem i malom porođajnom težinom, a takođe je povezano i sa smanjenim rizikom od preeklampsije (visok krvni pritisak tokom trudnoće).

Visok unos kofeina je takođe povezan sa manjom porođajnom težinom i mogućim ograničenjem rasta fetusa. A kofein je možda i teže izbeći od dima cigareta, jer se, osim u kafi i čaju, može naći i u čokoladi, energetskim pićima, bezalkoholnim pićima i određenim lekovima.

Istraživači kažu da studije koje se bave vezama između pušenja i kofeina i njihovog uticaja na trudnoću, međutim imaju tendenciju da se oslanjaju na ljude koji izveštavaju o tome koliko su konzumirali ili koliko su bili izloženi dimu, što nije na kraju uvek pouzdan rezultat. Zato testovi krvi za metabolite - hemijske nusproizvode koji nastaju kada se supstance kao što su duvan i kofein obrađuju u telu - mogu biti tačniji.

Istraživači u Kembridžu i bolnica Rosi, koja je deo fondacije Kembridž univerzitetskih bolnica, regrutovali su više od 4.200 žena koje su boravile u bolnici između 2008. i 2012. u okviru studije o predviđanju ishoda trudnoće (POP). Tim je analizirao uzorke krvi uzete od grupe ovih žena četiri puta tokom trudnoće.

trudnica, beba, mama Foto: Unsplash

Da bi procenio izloženost dimu cigareta, tim je pogledao nivoe kotinina, koji se mogu otkriti u krvi, urinu i pljuvački. Samo dve od tri žene sa detektivnim nivoom kotinina u svakom uzorku krvi bile su pušače, što pokazuje da je ova mera objektivniji način procene pušačkog ponašanja..

U konkretnu analizu pušenja uključeno je ukupno 914 žena. Njih 78,6 odsto je klasifikovano kao da nije bilo izloženo pušenju tokom trudnoće, 11,7 odsto da je bilo izloženo određenom riziku, i 9,7 odsto njih kao da nije uošte bilo izloženo pušenju tokom trudnoće.

Studija, objavljena u Međunarodnom časopisu za epidemiologiju, otkrila je da je u poređenju sa onima koji nisu bili izloženi dimu tokom trudnoće, kod onih sa stalnom izloženošću neverovatnih 2,6 puta veća verovatnoća da će doživeti spontani prevremeni porođaj. Ovo je više nego dvostruko više od prethodne procene od 1,27 iz analize više ranijih studija.

Israživanje pokazuje id a je čak 4,1 puta veća verovatnoća da će trudnica koja puši doživeti ograničenje rasta fetusa. Pored toga, otkriveno je i da su bebe rođene od strane pušača u proseku 387 grama lakše od beba rođenih od nepušača – što je više od deset odsto manje od težine prosečnog novorođenčeta.

Zaključeno je da se povećava rizik da će beba imati nisku porođajnu težinu (dva i po kilograma ili manje), što je zauzvrat povezano sa povećanim rizikom od razvojnih problema, kao i sa lošijim zdravljem u kasnijem životu.

Isto istraživanje ističe da su istraživači našli veoma malo dokaza o povezanosti između unosa kofeina i bilo kojeg od negativnih ishoda.

Da bi procenili unos kofeina, istraživači su tražili metabolit paraksantin kod 915 žena. Od njih 12,8 procenata imalo je nizak nivo paraksantina tokom trudnoće (što sugeriše nizak unos kofeina), 74 odsto je imalo umerene nivoe, a čak 13,2 visoke nivoe.

Međutim, pošto nisu proučavali sve moguće štetne ishode trudnoće, a neki od ishoda koji nisu proučavani – kao što je mrtvorođenje – su povezani sa većim unosom kofeina u prethodnim studijama, istraživači nisu mogli da tumače nalaze kao naznake da trenutne preporuke u vezi sa unosom kofeina treba promeniti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Položaji tokom dojenja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba