• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako dijeta pre i tokom trudnoće utiče na vaše dete? Posebna ishrana deluje drugačije na dečake i devojčice

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čak i pol bebe koju nosite ima svoje pojedinosti

  • 0
trudnoća, ples, kuhinja, beba, par Foto: Shutterstock/voronaman

Svaka žena želi da je njeno dete najzdravije, pa, kada ostane trudna, obraća pažnju na zdrav život. Veliki broj devojaka je uglavnom na nekim režimima ishrane, pa tako nastave i kada zatrudne.

Koliko ova posebna ishrana utiče na samu bebu?

Doktorka Emili Kem istakla je da održavanje optimalnog statusa uhranjenosti, kondicije i težine pre i posle trudnoće ima trenutke dugoročne koristi za zdravlje kako majke tako i deteta.

- Nije uvek moguće da žene kontrolišu telesnu težinu, ali mogu da imaju kontrolu nad tim šta i kako jedu. Nova studija koju smo radili fokusirala se ne samo na trudnoću već i na period pre začeća s obzirom na to da je to osetljiv period razvoja i može imati značajan uticaj na zdravlje potomstva - rekla je doktorka i otkrila da se istraživanje fokusirali na efekte ishrane sa visokim sadržajem masti i šećera i uporedila rezultate sa grupom žena koja je hranjena ishranom sa visokim sadržajem hranljivih materija, malo šećera i zasićenih masti.

Nalazi su pokazali da ishrana bogata mastima i šećerom menja rast, procenat telesne masti i ponašanje potomaka, ali i da beba različito deluje na majčinu ishranu u zavisnosti da li je dečak ili devojčica.

- Iako su devojčice dobile više na težini, na kraju studije koja je trajala četiri meseca, dečaci su imali više masnog tkiva od devojčica - rekla je Kam, prenosi "Medical express".

Otkrivene su i razlike u ponašanju kod beba koje su bile izložene izmenjenoj ishrani majke, a to je uključivalo i više rizično ponašanje.

Zdrava ishrana i redovno vežbanje su presudni za sve trudnice. Uravnotežena ishrana koja uključuje puno voća, povrća, integralnih žitarica i nemasnih proteina može pomoći u upravljanju gojenjem tokom trudnoće i obezbediti osnovne hranljive materije i za majku i za bebu.

Preporuka je da se ograniči unos prerađene hrane kao i one hrane sa visokim sadržajem masti. Poželjna je vežba kako bi se kontrosilalo povećanje telesne težine i unapredili opšte zdravlje tokom trudnoće.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Tata - partner u dojenju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba