• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Beba je i dalje centar sveta, ali i vi ste bitni: Ideje kako mame posle porođaja da brinu o sebi

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Samo male promene je bitno da se preduzmu

  • 1
beba, porodilja, mama i beba, mama, pijenje kafe Foto: Shutterstock/Natalia Deriabina

Kada dođe novi član porodice, sve počne da se vrti oko njega i on je "šef". Roditelji, pre svega mama, zaboravljaju na svoj život pre, na stvari i hobije koje je imala pra dolaska bebe na svet, ali to nužno ne mora da bude tako.

Možda će vama kao novopečenoj mami da deluje kao šala ako pomislite na brigu o sebi. Zašto ne biste probali? Bitno je samo da budete kreativni, da se fokusirate na sebe i možete da uspete.

Trebalo bi da se posvetite sebi i to je najvažnija stvar jer pomaže u poboljšanju mentalnog zdravlja jer ako vi niste dobro, onda niste u stanju da se brinete o drugima.

Posebne šolje

Možda vam ovo deluje banalno, ali kada ste poslednji put koristili šolje za specijalne prilike? Sada je vreme za to, ne izbegavajte te stvari koje čuvate sa specijalne prilike. Rodili ste dete, mislimo da ne postoji bolja specijalna prilika u vašem životu. Ne mora to da bude čaj, može biti i kafa, topla čokolada ili nešto treće. Iskoristite priliku dok beba spava.

Potopite noge

Potapanje stopala u lavor tople vode ima razne benefite. Iako vam deluje kao trivijalna stvar, na vas će delovati opuštajuće i učiniće da se osećate bolje. Možete ubaciti par kapi esencijalnog ulja za bolji užitak, piše "The empowered mama".

Upijajte vitamin D

Ukoliko je napolju toplo, sedite na terasu i uživajte u zracima sunca. Upijanje vitamina D i te kako ima delotvorna dejstva jer može smanjiti depresiju i anksioznost, povećati nivo serotonina što je sve dovoljno da vaša beba ima dovoljno mleka. Dovoljno je 10 do 15 minuta dnevno. Videćete i da pozitivno deluje na vašu kožu.

Gledanje filma ili čitanje knjige

Kada beba uveče zaspi, koliko god da ste izmoreni odvojte vreme za sebe i dragu osobu. Znajte, ti mali trenuci će vam značiti i bolje ćete spavati i primetićete da ste drugačiji.

Skuvajte omiljeno jelo

Iako sama pomisao na to da morate da provedete neko vreme u kuhinji, razmislite još jednom o tome. Ne birajte jeftine opcije iako je to možda razumljivo, već se odlučite za brigu o sebi. Izaći ćete iz ovoga kao pobednik.

Šišanje, frizer, frizura Foto: Shutterstock

Posetite frizera

Možda vam ovo deluje kao suluda ideja jer ste u kući u odeći koja je otrcana i za po kući, ali bi trebalo da nastavite da vodite računa o sebi iako ste sada mama mališana. Zakažite feniranje pa čak i promenu boje kose, unesite novinu kod sebe. Vaša okolina će uvideti razliku.

Zapišite osećanja

Nije neobično da se mnoge mame bore sa postporođajnom depresijom. To ume da predstavlja velike probleme, kako mami tako i njenoj okolini, pa zašto ne biste odabrali lepu svesku i zapisivali sva svoja osećanja, bila ona dobra ili loša. Kada prođe neko vreme, uzmete tu svesku i počnete da čitate, počećete više sebe da poštujete ali i spoznaćete i nešto novo o sebi. Ne morate tu svesku podeliti ni sa kim, sačuvajte je samo za sebe.

Idite sami na kafu

Sigurno je da ne bi bio problem ako biste ostavili bebu na čuvanje ocu, baki ili deki, da biste vi danuli dušom i na miru popili kafu u kafiću, sami ili u društvu prijateljica.

Razmislite o ovim predlozima i učinite nešto lepo za vas.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mirjana Kovač: Majčino mleko nije samo hrana, već i emocija

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba

Komentari

  • Перагеније

    17. februar 2024. | 15:09

    Нема лепше ствари од труднице и задовољне младе мајке са бебуром. Остало је пропаганда и подметачине.

    Podelite komentar