• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

4 saveta kako da stanete na put nesanici tokom drugog stanja

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da trudnoća prođe bez velikih poteškoća

  • 0
Tužna trudnica, trudnica, uplakana trudnica, napuštena trudnica, prevarena Foto: Shutterstock

Ne kaže se džabe za trudnoću drugo stanje, jer zaista to tako i jeste. Žena doživljava mnogo promene u telu, počevši od hormona pa sve do fizičkih promena. Ipak, možda i jedan od najvećih problema kod trudnica posebno kako trudnoća odmiče jeste spavanje odnosno nespavanje.

Nesanica tokom trudnoće je redovna pojava, čak 78% se suočava sa ovim problemom. Faktori mogu biti razni (udaranje bebe u bešiku, mučnina, hormonske promene) i baš oni mogu da vas drže budnim do pola noći. To ne može doneti ništa dobro jer šteti i mami i bebi.

Šta još može biti uzrok?

  • Loše varenje
  • Fluktuacija progesterona i estrogena
  • Bol u leđima
  • Često mokrenje
  • Realistični snovi
  • Anksioznost

Saveti kako da se ozborite sa nesanicom u trudnoći

Odvojte vreme za opuštajuće aktivnosti

Jedan od najčešćih razloga za probleme sa spavanjem tokom trudnoće je nelagodnost, pa je zato važno da opuštanje integrišete u noćnu rutinu, piše "Cnet". To može biti bilo šta, od čitanja knjige ili pisanje dnevnika. Isprobajte i vežbe disanja ili se istuširajte kako biste smanjili napetost u mišićima.

Dremajte

Trudnoća zahteva ogromnu količinu energije i hranljivih materija zbog kojih se osećate umorno. Iako je tipičan savet za nesanicu da ostanete budni tokom dana jer dremke mogu pogoršati simptome, to se ne odnosi na trudnoću. Trudnice treba da dremaju, posebno na početku trudnoće dok posteljica raste.

Trebalo bi strateški planirati dremke kako biste bili sigurni da neće uticati na noćni san.

Spavajte na levoj strani

Udoban položaj u krevetu može izgledati nemoguće kada nosite bebu. Ne samo da je spavanje na boku najudobniji položaj u trudnoći, već je takvo spavanje povezano sa ublažavanjem nesanice. Konkretno, spavanje na levoj strani može pomoći u ublažavanju gastrointestinalnih problema poput lošeg varenja. To je zato što su naši stomaci prirodno orijentisani na levu stranu, što varenje čini najefikasnijim ako spavate na toj strani.

Prilagođavanje na novi položaj za spavanje može biti teško, posebno ako to nije vaš tipičan položaj. Pokušajte da koristite jastuk za trudnice da poduprete leđa i kolena kako biste sprečili da se okrenete na leđa.

Ubacite dodatke u ishranu

Melatonin je prirodni hormon koji pomaže u održavanju cirkadijalnog ritma ili ciklusa spavanja i buđenja. Naša proizvodnja melatonina je smanjena kada smo izloženi svetlosti tokom dana, dok se on pojačava kako sunce zalazi i pada mrak.

Redovna upotreba melatonina je porasla sa 0,4% kod odraslih u 2000. godini na 2,1% u 2018. godini. Istraživanja pokazuju da suplementi melatonina mogu da podstiču san tokom trudnoće. Zapamtite, uvek treba da razgovarate sa lekarom pre nego što pokušate sa bilo kojim suplementom koji će vam pomoći da zaspite.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Majka u 50-toj, da moguće je! Legendarna srpska rukometašica Srbije poslala moćnu poruku!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba