• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ravna stopala kod dece: Šta ih uzrokuje i kako ih se uspešno rešiti da kasnije ne bi imali problema

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dok je dete jako malo, ne treba paničiti ali potrebno je na vreme prepoznati znake

  • 0
dete, ravna stopala, vežbe za ravna stopala Foto: Shutterstock/Natalia Lebedinskaia

Stabilan korak malog deteta pri prohodavanju je jako bitan, a kakvo stopalo će mališan imati je od presudnog značaja.

Naime, važno je nemati ravna stopala jer će, koliko to čudno zvučalo, dete imati bolji korak ali i zdravija stopala.

Kako da znate da li vaša beba ima ili nema ravna stopala?

Kako dete raste, stopala treba da razviju normalan luk, a ako se to ne dogodi, onda bi trebalo da se javite lekaru kako biste to rešili. Osoba sa ravnim stopalima nema luk na boku gazišta. To se najlakše može uočiti prilikom njihovog otiska koji će pokazati površinu tabana.

Šta uzrokuje ravna stopala?

Uzrokovana su problemima vezanim za tkiva i kosti u dečijim stopalima i potkolenicama, piše "Mount Elizabeth". Bebe i mala deca mogu imati ravna stopala jer je potrebno vreme da se tetive zategnu i formiraju luk u stopalu, a ako se to ne dogodi u potpunosti dok se ono razvija, može dovesti do trajnih ravnih stopala.

Ono što bi trebalo da znate jeste da ravna stopala mogu biti nasledna i u tom slučaju se to stanje ne može sprečiti. Međutim, rana intervencija i nošenje ispravnih cipela i potpora mogu sprečiti pogoršanje stanja. U nekim slučajevima dolazi do hirurškog rešenja koje potpomaže rast kostiju sve dok se ne formira trajni luk.

Da li treba da se zabrinete ako dete ima ravna stopala?

To je česta situacija kod dece, pa u početku ne bi trebalo preterano da brinete. I dalje mališani mogu da učestvuju u sportskim aktivnostima bez osećaja bola ili nekih komplikacija.

Kada je vreme da odete kod lekara?

Ako je vaše dete starije od pet godina i još uvek ima ravna stopala ili su bolna na dodir i korak, ako se svod stopala "urušio" odnosno pao ka prstima što može rezultirati nešto širim stopalima. Takođe, ako vaše dete često pada i ako se sapliće bez nekog posebnog razloga. Posebno treba obratiti pažnju ako se vaše dete žali ili ima neke od sledećih simptoma:

  • Bol u listovima i umor u nogama posle napornih aktivnosti
  • Neobičan hod
  • Neuravnotežena ramena
  • Kriva kičme

Ukoliko to lekar konstatuje, onda se kreće u dalje rešavanje problema. On može preporučiti uloške za podršku luka (ortoze), odnosno oslonci za lukove koji su dizajnirani prema konturama stopala. Tu su i vežbe istezanja ukoliko dete ima kraću Ahilovu tetivu. Potrebno je verovatno i da kupite potporne cipele koje će podržati strukturu stopala.

Šta vam je činiti?

Pustite decu da hodaju bosa po travi ili najbolje sitnom pesku. Neka ih malo i golica i bude im neprijatno. Omogućite im da hodaju po terenu koji je naravno siguran, a opet od pomoći da razviju tetive i imaju kriva stopala.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Teodor (4) iz Zrenjanina računa zahtevne matematičke operacije kao iz topa!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba