• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Zbog onoga što je prevremeno rođenoj bebi izraslo na čelu, lekari morali da joj šire lobanju: Ovo nismo videli

J. V.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Molina malformacija je toliko retka da danski dr Gorm fon Etingen nikada nije video dete sa ovom vrstom malformacije tokom svojih skoro 20 godina rada kao viši lekar

  • 0

Beba Moli je rođena sa rupom u lobanji, što je uzrokovalo to da joj je mozak napravio izbočinu na čelu - doslovno se izlio i srastao na čelu.

Moli ima encefalokelu - urođenu manu gde moždano tkivo raste kroz otvor u lobanji novorođenčeta. To je vrsta defekta neuralne cevi koja se dešava kada se vrh neuralne cevi ne zatvori u potpunosti. Stanje može biti opasno po život, ali operacija pomaže u lečenju.

Porodici je ponuđeno da se beba operiše, a hirurzi su objasnili proceduru mami Sofi i njenom mužu. Iako je prognoza zvučala dobro, oboje su se držali i brinuli samo oko jednog - u najgorem slučaju, hirurzi bi možda morali da iseku deo Molinog mozga koji je izrastao na čelu.

Ove godine, 14. januara, Sofi je rodila svoju ćerku Moli. Rođena je devet nedelja ranije i imala je kvrgu na čelu. Kvrgu koju nijedan lekar u Danskoj nikada ranije nije video.

Tokom Sofine trudnoće, nijedan skener nije otkrio Molinu kvrgu, ali nekoliko dana nakon porođaja, ultrazvučni pregled pokazao je da joj nedostaje neka kost u lobanji. Naknadni pregled magnetnom rezonancom utvrdio je da je njen mozak izrastao kroz rupu na lobanji i formirao izbočinu na čelu.

Malformacija se dogodila u prvih 30 dana fetalnog stadijuma, kada se nervno tkivo u Molinoj lobanji nije pravilno zatvorilo, objasnio je dr Gorm fon Etingen, glavni lekar na odeljenju za neurohirurgiju u Univerzitetskoj bolnici u Arhusu.

Na porođaju, kada je prvi put uzela svoje dete u ruke, Sofi nije znala o čemu se radi niti u šta to gleda. Brinula se samo hoće li njena prevremeno rođena beba preživeti i kako će živeti.

Doktori ovo nikada nisu videli

Molina malformacija je toliko retka da dr Gorm fon Etingen nikada nije video dete sa ovom vrstom malformacije tokom svojih skoro 20 godina rada kao viši lekar.

U bolnici u Berlinu, lekari se jednom godišnje susreću sa deformitetima sličnim Molinim, pa su lekari u Danskoj zbog toga odlučili, zajedno sa nemačkim hirurzima, da ona bude operisana u Berlinu. Intervenciju su morali da izvedu maksilofacijalni hirurg i neurohirurg u saradnji sa anesteziolozima i operacionim osobljem.

Doktor Gorm fon Etingen je otputovao u Berlin da učestvuje u Molinoj operaciji. On u intervjuu za danski "TVS" objašnjava da su hirurzi počeli operaciju tako što su napravili rez od uha do uha iznad glave. Odavde su mogli da povuku kožu čela preko mosta nosa i obrva da bi dobili pristup lobanji.

- Moli ima mozak koji leži izvan lobanje na njenom čelu. Stoga smo morali da pokušamo da nateramo mozak da "leži" unutar lobanje, a to smo uradili tako što smo lobanju povećali. Uveličali smo čelo tako što smo ga isekli i preoblikovali.

Pre operacije, on i nemački hirurzi su prošli kroz operaciju i, između ostalog, napravili 3D print Moline lobanje kako bi mogli bolje da isplaniraju kako treba da iseku lobanju kako bi obim bio veći.

- Ako su uspeli da vrate mozak u lobanju, očekivalo se da će uspeti da zatvore rupu na Molinom čelu pomeranjem neke kosti sa drugog mesta u lobanji. Ovde bi lobanja sama obnovila kost koja nedostaje - objasnio je dr Gorm fon Etingen proces operacije.

Oštećenje mozga

U čekaonici, Sofi Bregnhoj Suhr je razmišljala o rečima hirurga. Ako ne uspeju da smeste Molin mozak u njenu lobanju, možda će morati da iseku deo koji je izbočen - tako joj je rečeno.

Napokon, hirurg je nakratko saopštio da je operacija protekla po planu, a reči su je ispunile olakšanjem.

Nakon što je videla veliki ožiljak na čelu i oko glave Sofi nije mogla da zadrži suze radosnice. Moli je imala flaster na čelu i jedan preko glave od uha do uha. Izgledala je potpuno mirno dok je ležala u bolničkom krevetu i gledala svoje roditelje.

Sada, tri meseca nakon operacije, kod kuće u Koldingu, Sofi Bregnhoj Suhr i njen muž navikavaju se na činjenicu da više nemaju ćerku sa mozgom na čelu. Sada, umesto toga, imaju ćerku sa ožiljkom koji treba da se očisti, neguje i možda popravi plastičnom hirurgijom.

I dalje povremeno mora da ide u bolnicu na preglede, a glavni lekar Univerzitetske bolnice u Arhusu, Gorm fon Etingen, mora da prati njen razvoj zajedno sa drugim specijalistima kao što su maksilofacijalni hirurzi i pedijatri.

- Ne očekujemo više operacija u prvih pet godina osim estetskih intervencija, tako da je moja procena da Moli ima dobre preduslove da postane normalno dete - kaže on i objašnjava da trenutno ništa ne ukazuje na to da je Molin mozak oštećen ili da je ometena u razvoju zbog svog deformiteta.

Dobre prognoze umiruju Sofi Bregnjoj Sur i njenog muža, ali iako se suočavaju sa uobičajenijim porodičnim životom, nesigurnost ih i dalje proganja. Sofi na "Instagramu" redovno deli Molin napredak i nada se da će devojčica lepo napredovati i da zaista nema nikakvog oštećenja u razvoju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Željka je majka hrabrost: Rizikovala život da bi postala majka! Danima bila trudna na kiseoniku

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba