• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li biste probali sladoled s tečnim azotom? Nećete verovati kako se pravi! (VIDEO)

Vreme čitanja: oko 1 min.

I Beograd je dobio letnju ledenu poslasticu koja se pravi na jedan krajnje nekonvencionalan i pomalo naučno-fantastičan način - sa tečnim azotom

  • 2

I kod nas od skoro može da se uživa u sladoledu koji se sprema za svega minut i po, uz pomoć tečnog azota na temperaturi od 196 stepeni ispod nule, u atmosferi koja podseća na filmske efekte iz bajki ili naučno-fantastičnih filmova.

Priprema te poslastice u jednom beogradskom hotelu pomalo podseća na čudesne veštine čarobnjaka iz bajki ili na procese koji se odigravaju u savremenim hemijskim laboratorijama.

Naime, sladoled se sprema pred vašim očima za svega 1,5 minut, na temperaturi od minus 196 stepeni Celzijusa, uz sastojke koji se prave ovde u Srbiji, a ukus nimalo ne zaostaje za čuvenim italijanskim poslasticama.

Sladoled je dobio naziv “Ice lab” (ledena laboratorija), jer proces spravljanja podseća na laboratoriju sa epruvetama i retortama, uz nezaobilazni dim koji se povija ka podu, zato što tečni azot ključa i isparava na sobnoj temperaturi.

- Prilikom spravljanja sladoleda s tečnim azotom mora se biti pažljiv, da on ne dođe u kontakt sa kožom jer može da izazove opekotine – objasnio je šef poslastičarnice Milan Lekić.

Za sladoled se svaki dan u ovom hotelu sprema sveža baza od vanile, koja se dobija od mleka, pavlake, šećera i vanila šipke, bez ikakvih konzervansa i drugih aditiva, a samo pripremanje poslastice traje svega 1,5 minut uz dodavanje malo tečnog azota.

- Kada je sladoled gotov, tada gost poslastičarnice dodaje ukuse po svojoj želji - objasnio je Lekić i napomenuo da se sve sirovine prave na domaćem tržištu.

Dodaci sladoledu se spremaju na licu mesta, kao na primer prah od maline koji se dobija vakumiranjem u procesu sušenja tog voća ili prah od belgijske čokolade pomešan sa kristalima Maldon soli ili vasabi (vrsta začina) sa lešnikom, a tu je i rum, sambuka i domaća šljivovica, koje se dodaju sladoledu iz parfem bočica u vidu spreja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Boris

    16. februar 2015. | 20:09

    Posle kazu umro mlad od cancera.

    Podelite komentar