Ova jela nikako ne smete da podgrevate! Otrovaćete se!
Svi mi, veoma često, pripremamo jela za više dana, pa ih naknadno podgrevamo. Međutim, neke namirnice tada menjaju svoj sastav i gube nutritivna svojstva, a čak postaju i toksične. Evo koje su to namirnice:
Da li ste znali da u crevima imate čak 15 kg otrova? Evo kako da ih izbacite (RECEPT)
Pečurke
Pečurke je najbolje jesti odmah nakon pripreme, a ako vam ostanu za drugi dan, bolje je jesti ih hladne. To važi i za supe, čorbe, kao i za rižoto, koji se prave s pečurkama. Kod pogrevanja pečuraka dolazi do promene u sastavu proteina, pa čak i do promene ukusa same namirnice. One tada mogu da izazovu razne probavne probleme, a i gube svoje zdravstvene prednosti.
Piletina
Isto kao i kod pečuraka, kod podgrevanja mesa dolazi do promene u sastavu proteina. Zbog toga se ne savetuje grejanje na visokim temperaturama, posebno piletine koja sadrži više proteina od crvenog mesa. Ako to ipak radite, bolje stavite na manju temperaturu i duže zagrevajte.
Krompir
Krompir je visoko nutritivna namirnica koju nipošto ne treba podgrevati jer tako gubi većinu svojih svojstava, a čak postaje i toksičan. Jedite ga odmah nakon pripreme ili čak hladnog - tada je u njemu najveći procenat otpornog skroba zaslužnog za dugotrajan osećaj sitosti. Ako pripremate variva za više dana, krompir odvojite, pa ga naknadno dodajte.
Spanać
Spanać je namirnica s visokim procentom nitrata, koji ponovnim zagrevanjem prelaze u nitrite. Oni su potencijalno kancerogeni za ljudski organizam, zato se savetuje da se spanać jede isključivo svež, odnosno, odmah posle pripreme.
Repa
Kao i spanać, repa takođe sadrži nitrate koji podgrevanjem postaju izrazito štetni. To ne znači da drugi dan ne možete jesti ovu namirnicu, već samo da je ne treba podgrevati, nego jesti hladnu.
Celer
Celer, koji se najčešće koristi za supe, obavezno treba izvaditi nakon kuvanja, zajedno sa šargarepom, i jesti sveže pripremljen. On takođe sadrži nitrate. Supu možete podgrevati ako ste izvadili celer i šargarepu.
Jaja
Jaja su visokorizična namirnica za podgrevanje koja takođe postaje toksična zbog izlaganja visokoj temperaturi. To ne važi za jela gde su jaja umešana u sosove, poput bešamela, već se odnosi na jela s kuvanim ili pečenim jajima, poput musake.
(Telegraf.rs / 24sata.hr)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Sans
Kajo da izvadim jaja koja sam prelila preko musake?
Podelite komentar
KOSTA
Sve sam podgrejavao osim jaja i nisam umro. Godinama!
Podelite komentar
Sasa
Bila su to vremena kada so i voda nisu imali rok trajanja ....
Podelite komentar