Kako je najodlikovanija olimpijska atletičarka "pobedila" čuveni brend obuće: Njena borba je inspirativna

M. M.
Vreme čitanja: oko 3 min.

11 olimpijskih medalja čini Alison Feliks najodlikovanijom američkom atletičarkom svih vremena, ali i heroinom unutar i van stadiona

Foto: AP/Tanjug

Kada je Alison Feliks osvojila svoju poslednju zlatnu olimpijsku medalju, u Tokiju 2020. godine, to ju je učinilo najodlikovanijim atletičarkom SAD svih vremena. Jedanaest medalja - od kojih sedam zlatnih - tokom pet uzastopnih igara je impresivan rezultat, ali je još neverovatnije s obzirom na to kroz šta je Feliksova prošla svega dve godine ranije.

Godine 2018. Feliksova se udala za svog partnera, sprintera i preponaša Keneta Fergusona. Počela je da razmišlja o osnivanju porodice - nečemu što se često smatra završetkom karijere za sportistkinje. Zato je odučila da odloži misli o trudnoći što je duže moguće.

- Među olimpijskim sportistima, posebno u atletici, postojalo je neko neizrečeno pravilo da, ako ćete imati bebu ili se venčati ili raditi bilo šta značajno, to treba da se desi tokom takozvane "slobodne" godine - kada nemate predstojeća takmičenja - objasnila je atletičarka i dodala da je postojalo neizgovoreno pravilo da ako sportistkinja zatrudni, njen sponzorski prihod od velikih brendova će biti smanjen.

- Uvek sam mislila da ako postignem dovoljno, da neću i ja isto to živeti. Mislim da me je to zaista nagnalo da sačekam sa majčinstvom do poslednje tačke u karijeri. Ali na kraju sam ipak završila u istoj borbi - kaže.

Naime, sponzor Feliksove je bila je kompanija za sportsku odeću "Nike" skoro celu deceniju, sve do novembra 2017, kada joj je istekao ugovor. Tokom pregovora kompanija joj je ponudila smanjenje plate za 70 procenta, a to je bilo i pre nego što su saznali da je trudna, uprkos tome što je bila jedna od najodlikovanijih sportista na svetu, sa šest zlatnih olimpijskih medalja.

Foto: AP/Tanjug

Ipak, znajući da planira da zasnuje porodicu, Feliksova je zamolila predstavnike "Nike-a" da joj garantuju da neće biti finansijski kažnjena ako ne bude imala najbolje rezultate tokom i posle bilo koje potencijalne trudnoće, što je kompanija odbila.

- Odatle je krenulo nizbrdo. Mislim da je ovo pojačalo moj strah, jer sam videla saigračice kako se zaista bore kroz majčinstvo i nemaju podršku, a to je za mene bilo poražavajuće. Osećala sam se kao da je iz marketinške perspektive "Nike" uvek pričao ove priče o podršci ženama, a činilo se da je sve u suprotnosti sa tim, što je bilo zaista obeshrabrujuće. I bila sam razočaran, jer nisam želela da napustim kompaniju.

Ipak, frustrirana, izašla je u javnost i objavila u tekstu u "Njujork Tajmsu": „Zamolila sam 'Nike' da mi ugovorom garantuje da neću biti kažnjena ako ne budem dala najbolje od sebe u mesecima oko porođaja. Htela sam da postavim novi standard. Ako ja nisam mogla da obezbedim ovu zaštitu, ko bi mogao?"

Njen javni protest, zajedno sa još nekoliko koleginica koje su imale slične probleme tokom i nakon trudnoće, izazvao je veliko negodovanje i istragu u Kongresu. "Nike" je pristao da promeni svoje uslove i najavio novu politiku kuće u vezi sa trudnoćom sportiskinja.

Ali je za Feliksovu ova pobeda bila gorko-slatka, jer je sa jedne strane postigla veliku stvar za svoje koleginice, ali time što je istupila prva, ostala je bez saradnje sa čuvenim brendom. Prema nekim pisanjima, kada je Alison Feliks zatrudnela, rečeno joj je da "zna svoje mesto i samo trči“.

Usred svega toga, tokom trudnoće doživela je preeklampsiju i bila je prinuđena na hitan carski rez u sedmom mesecu trudnoće zbog potencijalne opasnosti po njihov život, pa je beba tako rođena sa dva kilograma i morala je da živi više od mesec dana na intenzivnoj nezi.

Ipak, i pored toga, dve godine kasnije ova neverovatna atletičarka se kvalifikovala se za svoju petu Olimpijadu dok  ju je njena ćerka gledala. Paralelno Feliksova je napustila "Nike" i stvorila sopstveni brend patika za trčanje, "Saish One" koje je koristila za trčanje na Olimpijskim igrama u Japanu - i to noseći ih pod zastavom „Znam svoje mesto“.

Svoju karijeru završila je sa 11 medalja, čime je nadmašila i Karla Luisa, dotadašnjeg napoznatijeg američkog atletičara.

-  Koristila sam svoj glas i napravila svoju kompaniju za vas. Tako da nikada ne morate da trenirate u 4.30 ujutro dok ste u petom mesecu trudnoće, da bi ste sakrili da ste trudni od svog sponzora - poručila je ona.

(Ona.rs / The Guardian)