Da li je i koliko loše konzumirati alkohol svakoga dana?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svakodnevno konzumiranje alkohola može takođe povećati vašu toleranciju na alkohol, što znači da nećete osetiti efekte alkohola tako brzo

Foto: Shutterstock

Ponekad nakon dugog radnog dana, zabrinutosti i stalnih obaveza ništa ne zvuči bolje od čaše vina ili vašeg omiljenog koktela. Ljudi naviknu da se oslanjaju na alkohol kada im je potrebna pomoć da se opuste. No kakvi su efekti redovnog konzumiranja alkohla?

Fizički i mentalni rizici opijanja su dobro dokumentovani, ali nije uvek lako objektivno proceniti sopstvene navike i rizike koji sa njima dolaze. Recimo da pijete alkohol skoro svaki dan, ali ne u velikim količinama - čašu vina ili dve, ili džin i tonik. Ne pijete mnogo, ali pijete redovno. U kom trenutku to postaje nezdravo ili navika na koju treba paziti?

Kristofer Džonston specijalista medicine zavisnosti i glavni medicinski službenik u Pinnacle Treatment Centers, ima odgovore.

Da li je nezdravo piti alkohol svaki dan?

Ne postoji učestalost konzumiranja alkohola bez rizika, kaže dr Džonston. Nije važno koja vrsta alkohola; rizik raste kako se količina alkohola povećava. Ako pijete češće, dodaje on, povećava se rizik od negativnih posledica, iako postoji rizik čak i ako pijete sporadično.

Kratak odgovor: da, konzumiranje alkohola svakog dana je nezdrava navika. Konkretno, često konzumiranje može dovesti do stomačnih problema, visokog krvnog pritiska kratkoročno i dugoročno i stanja mentalnog zdravlja poput depresije i anksioznosti, kaže dr Džonston.

FOTO: Pixabay

Oštećenje jetre i nerava, problemi sa pamćenjem i seksualna disfunkcija takođe su uobičajeni zdravstveni efekti. Svakodnevno konzumiranje alkohola takođe može povećati rizik od razvoja poremećaja upotrebe alkohola (AUD), posebno ako ste previše opijani, što Nacionalni institut za zloupotrebu alkohola i alkoholizam (NIAAA) definiše kao konzumiranje više od tri pića svakog dana, ili više od sedam pića nedeljno za žene i konzumiranje više od četiri pića svakog dana, ili više od 14 pića nedeljno za muškarce.

Svakodnevno konzumiranje alkohola može takođe povećati vašu toleranciju na alkohol, što znači da nećete osetiti efekte alkohola tako brzo. Drugim rečima, ako pijete da biste izazvali određeni odgovor u svom telu (kao što je osećaj opuštanja ili smanjenja stresa), možda ćete morati da popijete više da biste stigli do toga.

Iako vas svakodnevno konzumiranje ne stavlja nužno u kategoriju onih koji se opijaju alkoholom ili nekoga sa AUD-om, to može povećati vašu verovatnoću da ćete razviti te probleme, kao i druge zdravstvene probleme vezane za alkohol.

Ako pijete svaki dan ili većinu dana, vredi preispitati svoje navike s obzirom na zdravstvene rizike koje oni predstavljaju, i razmisliti o smanjenju unosa alkohola u korist drugih mehanizama suočavanja. Kod alkohola, kao i kod mnogih stvari, umerenost u količini i učestalosti je ključna.

(Ona.rs / Popsugar.com)