Hrskava pečena leblebija: Grickalica koju možete jesti bez griže savesti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prava je riznica minerala, vitamina i vlakana

Foto: Pixabay

Kada govorimo o grickalicama, obično nam na pamet padaju čipsevi, peciva i druge masne, slasne i slane stvarčice. Ovo su dodatne kalorije koje unosimo neprimetno, uz gledanje televizije, nekog filma ili uz društvene igre. Jedan su od krivaca za bolest današnjice: gojaznost.

Industrijske grickalice sadrže veoma visok procenat soli, a osim velikog broja nepotrebnih kalorija, nemaju nikakvu nutritivnu vrednost.

Zbog toga je dobro uvek naći zamenu, te se ne morate odreći omiljene aktivnosti uz uživanje, a pri tom sebe ne opteretiti nepotrebno velikim brojem kalorija.

Kao spas dolaze leblebije, prava riznica minerala, vitamina i vlakana. 

Potrebno je: 

  • 400 g leblebije (1 konzerva)
  • 20 ml maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica dimljene paprike u prahu
  • prstohvat čilija
  • 1 kašičica belog luka u prahu

Leblebije procedite i prosušite zrna na papirnom ubrusu.

U činiju dodajte maslinovo ulje i začine po izboru, a onda i prosušene leblebije.

Rasporedite ih u jednom sloju na plehu obloženom papirom za pečenje i pecite na 180 stepeni oko 30 minuta.

Prijatno!

(Ona.rs)